Христо Христов, В служебния кабинет с премиер Димитър Главчев няма

...
Христо Христов, В служебния кабинет с премиер Димитър Главчев няма
Коментари Харесай

Служебният кабинет Главчев е чист от сътрудници на ДС

Христо Христов,

В служебния кабинет с министър председател Димитър Главчев няма сътрудници на Държавна сигурност или разследващите служби на Българската национална войска.

Това стана известно през днешния ден, откакто Комисията по досиетата огласи инспекцията на служебния кабинет, който беше назначен преди месец на 9 април 2024 година

По закона за досиетата Комисията с ръководител Евтим Костадинов, натоварена от Народното събрание през 2007 година с разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби, е оторизирана да извърши наложителна инспекция на членовете на Министерски съвет, без значение дали става въпрос за длъжностен кабинет или постоянно държавно управление.

След назначението на служебния кабинет с министър председател Димитър Главчев Комисията по досиетата е направила инспекция за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на 31 души на следните постове: министър-председател, зам.-министър ръководител, министри и зам.-министри.

Други 22 лица в състава на служебния кабинет не подлежат на инспекция, защото не са били пълнолетни към юли 1991 година, когато публично е анулиран Указа за Държавна сигурност и заради тази причина не са могли да бъдат вербувани за сътрудници.

Комисията по досиетата показва в известие на своя уеб страницата, че след осъществената инспекция на служебния кабинет не е открита принадлежност на нито едно от тествани лица към Държавна сигурност или разследващите служби на Българска народна армия.

След 2011 година, когато първият кабинет на ГЕРБ възприе практиката на така наречен политическа лустрация – за неназначения на сътрудници на комунистическите служби в Министерски съвет, е имало единствено две изключения.

През 2013 година служебният министър председател Марин Райков, определен от тогавашния президент Росен Плевнелиев, назначи Божан Стоянов за зам.-министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление. Той обаче бе оголен от Комисията по досиетата като сътрудник на Държавна сигурност.

През юни 2023 година министър председателят Николай Денков назначи за зам.-министър на земеделието и храните инж. Дамян Дамянов, само че го освободи три часа по-късно, откакто се разбра, че неговата принадлежност към Държавна сигурност е оповестена от Комисията по досиетата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР