Софтуерната група Сирма груп холдинг официално придоби 80% от IT

...
Софтуерната група Сирма груп холдинг официално придоби 80% от IT
Коментари Харесай

"Сирма груп" официално придоби "Сайънт"

Софтуерната група " Сирма груп холдинг " публично закупи 80% от IT компанията " Сайънт ". В средата на октомври, а регулаторът предстоящо нямаше възражения. Сумата по договорката не е оповестена. Тя би трябвало да стане ясна през идните месеци в годишния отчет за активността на " Сирма груп ", която е листната на Българската фондова борса (БФБ).

" Сайънт ", която създава софтуерни решения в областта на туризма, ресторантьорството и логистиката, ще резервира самостоятелност. Тя е доста по-малка от " Сирма ". Приходите на " Сайънт " за 2020 година са 6.28 млн. лева, а консолидираните на " Сирма " - 59.5 млн. лева, което я прави единадесетата по величина софтуерна компания в България. Пред " Капитал " изпълнителният шеф на " Сайънт " Ангел Митев разяснява, че договорката е направена съгласно резултатите на компанията за 2021 година, а не 2020 година, тъй като тя е била изключение заради ковид. За 2021 година той предвижда 50% скок на приходите до 9.5 млн. лева

Това е второ придобиване на компания с името " Сайънт ". През 2017 година американският софтуерен разработчик Vmware влезе встраната като закупи активите на " Сайънт рисърч ", учредена от Ангел Митев, Аспарух Коев и Никола Фантини. През 2016 година Ангел Митев основава нова компания със същия бранд, " Сайънт ", дружно със съдружника си Евлоги Георгиев.
Стари познайници
Според Цветан Алексиев, изпълнителен шеф на " Сирма ", двете компании са работили и преди и по тази причина имат директни наблюдения една върху друга. " Интересното при тях е, че те за относително малко време реализираха впечатляващи резултати като доходи, брой и качество на клиентите. Интересни за " Сирма " са вертикалите и пазарите, на които работят. Ние виждаме доста синергия както на пазарите като Съединени американски щати, по този начин и във отвесната специализация - логистика, туризъм, финансов бранш. Финансовият бранш е обичайно доста мощен за " Сирма " груп, а в туризма също имаме решения, при които можем да се допълваме ", споделя Алексиев.
Реклама
Според структурата на сдеклата мениджмънта на " Сайънт " се резервира, както и 20% от собствеността. " Винаги е добре мениджърите да имат % в компанията. Това ги подтиква да развиват сполучливо компанията ", разяснява още Алексиев. " Сирма " ще има алтернатива да изкупи останалия дял през 2024 година, само че преценката дали това ще се случи ще бъде оставена за по-късен стадий.

Освен растежа посредством придобиването, Алексиев споделя, че през тази година " Сирма " има и стабилен органически подобен, само че не може да разяснява съответни цифри поради разпоредбите на борсата. " Тази година има огромно търсене във финансовата сфера. Продължаваме да имаме доста планове там. Събуди се секторът на машиностроенето, където имаме индустриални измервания, програмен продукт за машини, свързани с индустриални измервания. "

Пред " Капитал " той добави, че в проектите на " Сирма " влизат още придобивания. " Не единствено български - гледаме както в България, по този начин и в Югоизточна Европа, Западна и Централна Европа. Имаме компания, с която сме в развой на първични договаряния. Останалите са по-скоро в пайплайна и търсим подобаващ миг. "
Заради автономността
Към " Сайънт " е имало и други оферти за придобиване и инвестиция както от задгранични, по този начин и от български компании. " Моделът на работа на " Сирма " е най-близо до нашите разбирания. Ние оставяме частични акционери и не преглеждаме договорката като да продаваме компанията - ние привличаме стратегически вложител, който става мажоритарен притежател ", разяснява пред " Капитал " съоснователят и изпълнителен шеф на " Сайънт " Ангел Митев.
Ангел Митев, съосновател и изпълнитеелн диретS Източник: Sciant Реклама
Основната причина за избора на " Сирма " е автономността, която " Сайънт " ще резервира след придобиването си. " Другите компании не ни даваха такава самостоятелност. Не мога да кажа имена, само че те предвиждаха напълно прекачване на нашите хора по техни планове и артикули. Ние се разбрахме доста добре със " Сирма ", тъй като от наша позиция те са стратегически вложител. Тук няма усвояване или цялостна интеграция. "

Причината да се търси инвестиция се крие в предходната година, когато голяма част от клиентите на " Сайънт " са ударени от ковид, а нагоре по веригата и самата софтуерна компания. " Миналата година, когато това се случи, осъзнахме, че в случай че бяхме част от по-голяма група с достъп до финансиране, по-лесно ще можем да претърпяваме такива събития. "

Това води до разумния въпрос за какво следователно компанията не е потърсила инвестиция от фонд. Митев споделя: " Ние говорихме с доста фондове. И в България, и в чужбина. Фондовете са два типа - венчър капитал и частен капитал. Венчър фондовете не желаят да влагат в услуги, а в артикули. При частния капитал имахме евентуален интерес от фондове, само че там методът е друг, а и на мен не ми е първи път да върша обединение и придобиване, тъй че знам какво диря. Със " Сирма " имаме мощно финансиране, само че и оставаме самостоятелни, което е най-хубавото от двата свята. "

Структурно компанията няма да прави огромни промени. " Сайънт " ще има нов ръб на шефовете, в който ще влязат и представители на " Сирма груп ", а оперативният шеф Евлоги Георгиев ще стане съизпълнителен шеф дружно с Ангел Митев. По отношение на артикули фокусът ще падне върху в допълнение развиване на платформа за облачна интеграция, която Митев назовава " не тъкмо артикул, а платформа като услуга ". Тя се употребява от над 1000 хотела, като тази по проект би трябвало да се усили.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Икономика 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Свободно време Реклама
В момента в " Сайънт " работят 105 души за след към две години те да са двойно повече. " Ние не сме спирали да наемаме. Миналата година бяхме 70, в този момент сме 105. Междувременно отворихме и офис в Тирана. Планът ни е да станем към 200 в идващите две години ", добавя Митев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР