Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщи днес,

...
Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщи днес,
Коментари Харесай

Отиде си известен преподавател в Софийския университет

Софийският университет " Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение заяви през днешния ден, че на 7 януари ненадейно ни напусна проф. Георги Карасимеонов - един от доайените и създателите на политологията в България.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2023 година (четвъртък) от 11:00 часа в храма " Св. великомъченик Георги Победоносец ", на бул. " П. Евтимий " 90 в София.

Проф. Карасимеонов беше дълготраен учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", академик с интернационално самопризнание и принос. Проф. Карасимеонов беше началник на катедрата " Политология " (2008-2012) и ръководител на Българската политологическа асоциация (1991-1998), член на Изпълнителния съвет на Европейския консорциум на политически проучвания (1991-1994), член на Съвета за обществени и политически разбори към президента на Република България (2002-2012 г.).

През 1994 година по решение на държавното управление на Дания проф. Карасимеонов е награден с Датския медал на Данеброг, за изключителни старания в поддръжка на идеята на демокрацията в България и за развиването на датско-българските връзки.

Георги Карасимеонов е роден през 1949 година във Варшава. През 1965 година приключва гимназия в Ню Йорк и стартира да следва публични науки в нюйоркския Сити колидж. През 1971 година приключва право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", през 1976 година става лекар по право, а през 1989 година става лекар на философските науки. Бил е Хердеров стипендиант в Юридическия факултет на Виенския университет (1970-1971).

Целият професионален път на Георги Карасимеонов е обвързван със Софийския университет - от 1976 година стартира работа като помощник във Философския факултет на Алма матер, от 1981 година е доцент, а от 1991 година - професор по политология. Той е бил гост-професор в Държавния университет на Охайо (САЩ), в Университета на Йоребро (Швеция), в Атинския университет и в Университета на Фрийбург (Швейцария).

Проф. Карасимеонов е взел участие в десетки научни и проучвателен планове. Автор е на голям брой научни писания в региона на сравнителната политология, политическите партии и демократизацията в Централна и Източна Европа. Сред тях са монографиите " Политика и партии в Съединени американски щати ", " Политика и политически институции ", " Политическите партии ", " Партийната система в България ", " Challenges to Democracy " ; публикации и студии в " The New Рarliaments of Central and Eastern Europe ", " Cleavages, Рarties and Voters ", " The Handbook of Political Change in Eastern Europe ". От 1995 г е изпълнителен шеф на Института за политически и правни проучвания. В продължение на десетилетия проф. Карасимеонов е българският политолог с най-голям импакт фактор и с неоспорим интернационален престиж.

" Кончината на проф. Карасимеонов е огромна и ненавременна загуба. Ключовото му място и роля в българската политология е несъмнено. Достойно и без непотребни жестове проф. Карасимеонов е бил опора и пример за генерации политолози. Космополит по обучение и професионална реализация, той се отличаваше с рядката и възхитителна дарба да бъде благородник на духа, който постоянно резервира здрав разсъдък и практическа преценка за политическата действителност. Поклон пред светлата му памет! ", се споделя в съболезнованието от академичната общественост на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР