Софийският университет не е насрочил ново общо събрание за избор

...
Софийският университет не е насрочил ново общо събрание за избор
Коментари Харесай

Софийският университет бездейства по незаконния избор на Любомир Спасов за декан

Софийският университет не е насрочил ново общо заседание за избор на органи за ръководство на Медицинския факултет в прорез с рекомендацията на просветителното министерство Конкурентите на Спасов за декан апелират решението в съда. С спорно решение съдът не го позволява до разглеждане Спасов се саморазправя с съперниците си, като нелегално стопира състезанията им за доценти и професори
Софийският университет " Свети Климент Охридски " евентуално ще бъде първото висше образователно заведение, което не е спазила рекомендация на Министерството на образованието и науката (МОН) да прегласува процедура за избор на декан, поради открити основни нарушавания.

Става въпрос за избора на проф. Любомир Спасов, който се връща за трети мандат отпред на Медицинския факултет на Софийския университет, Нарушенията в избора бяха установени от инспекция на МОН, които, който изтича през октомври. Общото заседание би трябвало да се свика месец преди гласуването, а това още не е направено.

В същото време, в последния миг преди разглеждането всъщност, Административният съд отхвърли да гледа всъщност делото, заведено от съперниката на Спасов за поста декан - доцент Дориана Асенова с претекст, че решенията на общото заседание на факултета не са самостоятелни административни актове и че могат да се оспорват решения единствено на самия Софийски университет. В това решение на съда са намесени някогашни министри на образованието, единият, от които е политик от ГЕРБ (виж по-долу).
Реклама


Междувременно разривът сред Спасов и главната база за образование на бъдещите медици - болница " Лозенец ", е толкоз огромен, че той е отменил 10-на състезанието за научни степени (професори, доценти, асистенти) на лекарите, оспорили избора му. Една седмица преди откриването на образователната година градусите са толкоз високи, че към момента няма нито образователна стратегия, нито изясненост къде ще бъде откриването на образователната година, а част от студентите се пробват сами да си обезпечат обичайна разходка в клиничните бази, където ще се образоват.
МОН без повече ходове
Министерството на образованието и науката стартира инспекция за избора и за метода на осъществяване на цялото общо заседание, на което не бяха позволени практикуващите лекари, а проф. Спасов беше определен с гласовете на преподавателите по предклинични дисциплини - биология, химия, биофизика и студенти. Инспекторите откриха, че нарушаванията са толкоз доста, че би трябвало да се организира ново общо заседание на Медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и факултетът да си избере отначало декан и органи на ръководство.

Както оповестиха от МОН, досега няма случай, в който университет да не се е съобразил с рекомендациите им след инспекция и открити нарушавания. Вероятно, базирайки се на автономията си, СУ не желае да го прави.
Реклама
Единственият различен инструмент на Министерството на образованието и науката сега е да отнеме акредитацията на Софийския университет и то освен на Медицинския факултет, а на целия университет. Ведомството надали ще пристъпи към такава фрапантна глоба за най-старото висше учебно заведение и евентуално по тази причина и ректорът поддържа проф. Спасов, и той самият е изцяло спокоен. Пред " Капитал " близки до него преподаватели, поискали имената им да не бъдат представени, описаха, че проф. Спасов им е казвал, че " ще се избърше с рекомендацията на МОН ".

Както " Капитал " писа, рекомендациите на МОН надали са проблем за човек, провел канали за трафик на органи и записвал пациентите и сътрудниците си със специфична техника.

До момента няма никаква обществена информация и за това до каква степен са стигнали инспекциите на прокуратурата за стаята за почивки със записваща техника, която беше открита в болница " Лозенец " и която проф. Спасов е употребил. Няма информация и за следствието за трафик на органи по времето на неговото ръководство на болничното заведение. Тогава Интерпол заяви, че в клиниката са били трансплантирани органи от живи донори на богати чужденци. Проблемът е, че посолствата оповестяват, че донорите от Украйна и Молдова не са били родственици на трансплантираните, каквото е условието.

Разследванията са дотолкоз на спирачка, че по информация на " Капитал " напълно неотдавна проф. Любомир Спасов е посетил Министерството на здравеопазването с гледище да бъде върнат на работа в болница " Лозенец ", с цел да се " употребяват неговите качества като хирург ", което не се е случвало през последните две години. Засега няма позитивен отговор на молбата му. Фалшификация, която съдът не желае да гледа
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР