Софийският районен съд (СРС) остави в ареста Илко Захариев, който

...
Софийският районен съд (СРС) остави в ареста Илко Захариев, който
Коментари Харесай

Може да се укрие. Съдът остави в ареста Илко Захариев, задържан за заплахите срещу съдия Цариградска

Софийският областен съд (СРС) остави в ареста Илко Захариев , който тази седмица за изпращането на към арбитър Владислава Цариградска .

По искане на Софийската районна прокуратура (СРП) в неделя Захариев получи най-тежката мярка за неотклонение - „ задържане под стража “. Аргументът е, че има заплаха той да се укрие или да извърши друго закононарушение, тъй като води бездомнически метод на живот и няма непрекъснат адрес.

Новината идва няколко дни откакто във вторник шефът на Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) Явор Серафимов заяви, че зад заканите против Цариградска с прозвището „ Червения корсар “. По-късно стана ясно, че това е Илко Захариев. Цариградска.

През последния месец тя получи голям брой закани за ликвидиране и осакатяване. Те идват след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса в края на януари. Той е в правосъдната власт, а Цариградска направи обществени разкрития, свързани с него.

За заканите, които тя получава, в петък съдът задържа 35 -годишния Захариев за период от 72 часа.

Той е упрекнат, че е изпратил до разнообразни институции електронни известия, които съдържат закани с ликвидиране по отношение на магистрати. Според българския Наказателен кодекс това е закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост.

Прокуратурата твърди, че има доказателства, че заканите са били изпращани от телефони, открити у Захариев. В неделя той сподели, че е намерил тези телефони в панер за отпадък в столичен мол, БНР. Захариев добави, че събира телефони, с цел да ги връща за преработване против пари.

В правосъдната зала е станало ясно и че Захариев няма документи за идентичност. По думите му те са му били откраднати.

В петък шефът на „ Национална полиция “ Атанас Илков изрично изключи версията Захариев да е получавал поръчения от някого към кого да адресира изпращаните закани. Според Илков арестуваният е показвал признаци на душевен отклонения и е следял новините, откъдето се е ориентирал кого да заплашва.

В неделя СРС реши, че има заплаха Захариев да се укрие или да извърши друго закононарушение, по тази причина го остави в ареста. Това решение може да се апелира пред Софийския градски съд (СГС).

Цариградска и сътрудника ѝ Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд още през 2020 година оповестиха, че са били заплашвани от Нотариуса по отношение на обсъждани от тях каузи.

Тогавашният основен прокурор Иван Гешев не реагира на тази информация. След като Нотариуса, прокуратурата се засилва. и също започнаха да изследват контактите на Божанов в правосъдната система.

На 19 февруари Цариградска заяви за нова опасност. За неин създател на прокуратурата Веселин Иванов , само че той.

След това Цариградска известия. „ Ще ѝ изкормим гениталиите “, гласеше едно от тях. Имейлите заплашваха също брачна половинка и децата на съдийката. Сега тя се движи с защита.

Мартин Божанов - Нотариуса беше погубен на 31 януари. През 2021 година той стана воин в следствие на за корупционна скица за въздействие в закрития към този момент Специализиран съд. Други разкрития също го сочат за медиатор сред мафията и съда, само че през годините той е бил разследван най-вече за имотни измами.

Скоро след убийството на Нотариуса прокуратурата заяви, че то се е случило в миг, когато е предстояло да му бъде за имотни измами, пране на пари и насила на магистрати.

По-късно от прокуратурата, че в действителност Божанов се проверява като водач на проведена незаконна група за „ незаконно въздействие “ върху магистрати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР