Софийският градски съд (СГС) е осъдил прокуратурата да плати обезщетение

...
Софийският градски съд (СГС) е осъдил прокуратурата да плати обезщетение
Коментари Харесай

Прокуратурата е осъдена да плати 120 хиляди лева на бившната съпруга на Брендо

Софийският градски съд (СГС) е осъдил прокуратурата да заплати обезщетение от 120 хиляди лв. на някогашната брачна половинка на Евелина Банев- Брендо - Моника Добринова поради воденето против нея следствие и дело за пране на пари, по което тя беше оправдана, а Банев - наказан на шест години затвор. Това оповестява уеб сайтът

Искът на Добринова по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) е бил за 200 000 лв., само че арбитър Богдана Желявска й присъжда 120 хиляди лв., като приема, че вредите, които тя е понесла не са единствено по виновност на прокуратурата, само че и на съда, където процесът е траял също прекомерно дълго. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Делото против Банев, Добринова и още няколко души беше за проведена незаконна група за пране на над 20 млн. лв. от наркотрафик. По него Банев беше наказан дефинитивно през 2018 година, само че не влезе в пандиза, тъй като се укри. Осъден, само че условно беше доведеният брат на Банев - Симо Карайчев.

Тогава бяха дефинитивно оправдани Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 година Константин Дишлиев). Делото продължи 11 години, като в началото градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от три години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, само че Върховен касационен съд върна делото за ново разглеждане. Тогава беше постановена втора оправдателна присъда, която към този момент беше доказана от висшите съдии.

В последното решение висшите съдии одобриха, че е имало проведена незаконна група, която обаче единствено е имала за цел да пере пари, само че не го е направила.

Софийският градски съд присъжда компенсацията, като в процеса свидетелстват бащата на Добринова и нейна другарка. Според тях някогашната брачна половинка на Брендо се тревожела най-вече за децата си, плачела непрестанно, получавала паник офанзиви и не можела да спи.

Държавното обвиняване ще би трябвало да заплати и 18 хиляди лв., които Добринова е дала за юристи по време на процеса против нея.

Къде е Евелин Банев - Брендо?

Банев бе търсен с Европейска заповед за арест и с алена бюлетина на Интерпол. За бе обявено публично в петък (10 септември).

На 8 септември украински съд е постановил краткотрайно задържане за 20 дни, а няколко дни по-късно - на 14 септември, посредством министерството на правораздаването прокуратурата е изпратила молба за екстрадицията на Банев. От съда в Киев са показали до българските управляващи, че са изпратили информация за ареста на Банев и в Румъния, където също е разгласен за търсене поради влезнала в действие присъда. Срешу него има присъди в Румъния и Италия.

След задържането му в Украйна българските управляващи твърдяха, че са поискали изгонването му.
През 2015 година обаче, Брендо е получил украинско поданство. Според украинската Конституция нейни жители не могат да бъдат екстрадирани. Банев беше дефинитивно освободен от ареста.

Според българското министерство на правораздаването обаче Брендо не се е отказвал от българското си поданство. Украинският му паспорт е публикуван, до момента в който той е имал възбрана да напуща България, писа преди време " 24 часа ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР