Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед

...
Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед
Коментари Харесай

Съдът позволи да се издаде нова европейска заповед за арест на Цветан Василев

Софийският градски съд позволи на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест за Цветан Василев по две закононарушения по член 253 Наказателен кодекс – за пране на пари. Съдът одобри, че няма действителност заплаха Василев да извърши закононарушение, само че има опция да се укрие.
 
Освен това той е обвивен в тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост от 5 до 15 година Определението предстои на обжалване пред Апелативния съд в София в тридневен период. Цветан Василев е обвиняем дружно с още няколко души за банкрута на КТБ. Делото продължава към този момент няколко години. 
 
През юли 2014 година банкерът беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той бе упрекнат за над 100 закононарушения. Обвиненията бяха повдигнати задочно, защото Василев съумя да напусна страната и от този момент се намира в Сърбия, където получи и политическо леговище. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система.
 
През 2022 година юристът на Василев Константин Симеонов заяви, че комисия в Интерпол е разгледала негова тъжба и е установила, че издирването на банкера е по политически аргументи. По думите му тогава - Международната организация на престъпната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото казусът към този момент не отговарял на условията на Интерпол.
 
Същата година Апелативният съд в Белград дефинитивно отхвърли настояването на управляващите в София за изгонването на Цветан Василев от Сърбия. А през април 2023 година стана ясно, че Интерпол търси още веднъж някогашния мажоритарен притежател на Корпоративна комерсиална банка (КТБ).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР