Софийският апелативен съдрешава дали да уважи внесената от бизнесмена жалбасрещу

...
Софийският апелативен съдрешава дали да уважи внесената от бизнесмена жалбасрещу
Коментари Харесай

Божков влезе в съда, симпатизанти го посрещнаха с аплодисменти и плакати

Софийският апелативен съд взема решение дали да почете импортираната от предприемача тъжба против наложеното му непрекъснато задържане по едно от делата против него.

" Искам по-лека мярка , може би парична гаранция или подписка ", сподели Васил Божков пред съда.Съдебният състав се отдръпна преди минути на заседание, с цел да вземе решение. Решението на съда ще бъде дефинитивно.

На 26 август съдът остави в ареста Божков по едно от делата против него. Ден по-рано той се върна в България от Дубай, където пребиваваше и беше арестуван на летището в София.

В постройката на Съдебната палата пристигнаха симпатизанти на Гражданска платформа „ Българско лято “, обвързвана с Божков. Те опънаха плакати „ Справедливост за Божков ” и „ Не на мълчанието, не на бухалките ”.

По време на съвещанието юристът на Божков – Георги Гатев изиска от съда да не постанова никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „ подписка “. По думите му обвиняването против Божков е голословно и незаконосъобразно, като е постановено в нарушаване на Конституцията. Защитникът означи, че клиентът му се е върнал непринудено в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на индивида, в което се споделя, че такова деяние би трябвало да бъде оценено от съда.

Гатев заяви, че по делото за културните полезности през вчерашния ден, откакто му е предявила обвиняването, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лв..

Прокурорите по делото желаеха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като показаха, че има обосновано предложение, че е направил закононарушението, за което е упрекнат. Към сегашния миг са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, прибавиха те. Единствената причина досега следствието да не е завършило е да бъде свикан Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, сподели прокурор Ангел Кънев. Той уточни, че заплахата от укриване на обвинена е действителна, защото Божков има голям брой контакти и имуществени активи тук-там като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони – Кипър, Британски Вирджински острови. „ Обвиняемият има построени систематични незаконни планове “, сподели Кънев.

Разследването по това дело е към своя край, следва прецизиране на обвиняването на Божков и още няколко души, добави прокурорът.
Божков беше доведен в правосъдната зала под засилена защита и бе посрещнат с овации от симпатизантите.

В залата е наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР