Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу

...
Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата не успяла да обясни какво нередно е направила Румяна Ченалова

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт против уволнената съдийка Румяна Ченалова, оповестиха от съда. Тя дава отговор за дейностите си като докладчик по спор сред „ Обединени енергийни търговци " и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила ползите на държавното дружество.

От днешното определение на съда обаче излиза наяве, че държавното обвиняване не е в положение да изясни какво неправилно е направила Ченалова, която е главен участник в записите от „ Яневагейт " (в които се приказва за обвързаности сред политика, бизнес и правосъдна система - б.р.)

„ Обстоятелството, че обвиненото лице е с юридическо обучение и дълготраен опит като арбитър, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвиняване, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, по този начин и от неговия бранител ", написа арбитър Даниела Талева.

Прокуратурата може да стачкува разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен период.

Прокуратурата към този момент веднъж претърпя проваляне по делото против Румяна Ченалова, откакто различен състав на Софийски градски съд го приключи поради липса на закононарушение в обвинителния акт. Според арбитър Вера Чочкова не е потвърдено, че дейностите на подсъдимата (започване на делото без платена такса, което по-късно, съгласно прокуратурата, блокирало над 6 млн. лева на НЕК) са умишлени, а не неточност поради едва познаване на материалите по делото.

По-късно Апелативният съд в София върна делото на Софийски градски съд с претекста, че прекратяването е било „ погрешно и незаконосъобразно ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР