Софийската математическа гимназия пак е без директор. След уволнението на

...
Софийската математическа гимназия пак е без директор. След уволнението на
Коментари Харесай

СМГ пак остана без директор

Софийската математическа гимназия отново е без шеф. След уволнението на титуляря Антони Стоянов , последвано от 117 минутен конкурс и назначението на пенсионирана учителка Зоя Савова за краткотраен шеф, постът още веднъж е свободен.

На педагогическия съвет през вчерашния ден назначената преди месец Савова е декларирала, че от 10 октомври към този момент няма да е вр.и.д. шеф, описаха участвали пред OFFNews , а от МОН потвърдиха. Савова е подала заявката си до началничката на столичното Регионално ръководство на образованието към МОН Ваня Кастрева .

Скандалът, довел до уволнението на Стоянов, избухна поради уволнението на учителката по математика и член на Съвета на настоятелите Петя Тодорова. Покрай него станаха видни много притеснителни обстоятелства. Например, че настоятелството провежда съботно-неделни курсове в СМГ и събира пари (около 1 милион лв. годишно) в прорез със закона, както и че родителите заплащат разноски за участия на децата си в надпревари, които по документи дава настоятелството. Заради последното татко подаде сигнал в прокуратурата за корист с пари.

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до всички РУО и учебни заведения, в което ясно споделя, че настоятелствата нямат право да провеждат платени курсове. Такова имат единствено учебните заведения. Той твърдо се опълчва и на насилственото събиране на " дарения " от родителите.

Ден по-късно писмо, на 12 септември, министърът е изпратил писмо и до Софийската математическа гимназия, с копие от което OFFNews разполага. В него непосредствено министърът декларира, че настоятелството организира курсовете по математика " без правно съображение и при неналичието на законово пълномощие ". Вълчев разпорежда прекъсването им:

" Предвид изложеното Ви уведомяваме, че с оглед съблюдаване на настоящото законодателство следва да преустановите активността по ръководство на провеждането на курсовете по математика в постройката на Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски ".

Заради двете писма на министъра, курсовете в СМГ (за които към този момент са събрани над 300 хиляди лв. такси от родителите), бяха отсрочени с формален претекст " ремонтни действия " в постройката а учебното заведение. Последното известие на уеб страницата на СМГ гласи, че платените занятия за 2-6 октомври няма да се състоят. Родителите се приканват да наблюдават уеб страницата за настояща информация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР