Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителен

...
Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителен
Коментари Харесай

Прокурор, обвинил Пепи Еврото, отива на съд

Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт против прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев. Той е предаден на съд за длъжностно закононарушение, с което желал да защищити някогашния основен прокурор Иван Гешев и да навреди на Петьо Петров - Еврото и неговия приближен чиновник Кристиян Христов.
 
Според държавното обвиняване от 30 май до 1 юни предходната година Сулев е направил пет действия, като нарушил и неизпълнил свои отговорности, с цел да защищити тогавашния основен прокурор Иван Гешев от издание в медиите на информация, която е против Гешев. В същото време е навредил на Петьо Петров - Еврото и Кристиян Христов, като им е повдигнал обвинявания. Тогава Кристиян Христов беше арестуван от ГДБОП преди да даде конференция, в която да опише за неговите връзки с Еврото и някогашната му брачна половинка Любена Павлова.
 
До обвиняването и внасяне на обвинителен акт против Константин Сулев се стига, откакто Софийската градска прокуратура ревизира по какъв начин се е работило по следствието против Пепи Еврото почнало в края на май предходната година. Проверката открила, че делото против Еврото е формирано, откакто тогавашният областен прокурор на София Невена Зартова е била в кабинета на основния прокурор Иван Гешев.
 
В следствие Зартова се самосезирала по обява в медия, в която имало фотография пред ресторант " Осемте джуджета " на Петров с сегашния и.ф. основен прокурор, а тогава заместител на Гешев и началник на Националното разследване Борислав Сарафов.
 
Според проверяващите следствието не е трябвало да бъде следено от СРП, а от градската прокуратура, заради съществуването на данни и изказвания за забъркани магистрати. Проверката открила още, че производството било водено целеустремено в избрана посока. Целта била да се събират данни за магистрати. Дори били давани и устни разпоредби, с цел да се дискредитират избрани лица от правосъдната система.
 
В отчета от инспекцията се твърди още, че целеустремено и съзнателно делото не е изпратено неотложно на СГП, без значение че е било изтънчено. След дълготрайно протакване, обаче е било изпратено на ВКП. По делото са работили общо четирима прокурори в районната прокуратура, само че проверяващите намерили доказателства за осъществено закононарушение единствено от Константин Сулев, а заключението за другите прокурори е, че не са направили закононарушение.
 
Това е второ изправяне на прокурор Константин Сулев пред съд. През есента на 2017 година Константин Сулев беше упрекнат за кражба на ток и сводничество и отхвърлен от работа като прокурор в Специализираната прокуратура. Според обвиняването, той е инсталирал устройство, което да понижава показанията на електромера на жилището, където живее в кв. " Манастирски ливади " в София и по този начин понижил данните за потреблението на ток с близо 80%.
 
Второто обвиняване към Сулев по това следствие е за сводничество. То е повдигнато поради това, че 20-годишно момиче му дължало пари и той и предложил да му върне дълга, като прави секс с трима негови другари. По това обвиняване Сулев е предаден на съд година по-късно и е оневинен на три инстанции - първо от Софийския градски съд, а по-късно и от Апелативния. Окончателно е оневинен и от Върховен касационен съд на 14 април 2020 година.
 
Кариерата на Константин Сулев стартира като проверяващ в ГДБОП, по-късно става прокурор в Гоце Делчев, а на по-късен стадий и в Софийската районна прокуратура. Повишен е до прокурор в Специализираната прокуратура, само че след закриването ѝ се връща в Софийската районна прокуратура.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР