Софийската градска прокуратура е отказала да се занимава с мистериозен

...
Софийската градска прокуратура е отказала да се занимава с мистериозен
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа да се занимава с мистериозен сигнал от Пепи Еврото

Софийската градска прокуратура е отказала да се занимава с тайнствен сигнал от предишния октомври, за който се твърдеше, че е подаден от бившия следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, който е в неопределеност и би трябвало да се търси по обвиняване за аферата " Осемте джуджета ". Тогава бе разгласен сигналът против българския европрокурор Теодора Георгиева и други прокурори на управителни длъжности и публикува факсимиле от първата страница на сигнала, както и клетвен лист от Петров, че той е негов създател.
Сигналът тогава беше пратен както до българската, по този начин и до ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура. Кьовеши изясни в интервю за " Сега ", че това е от компетентността на националните управляващи и европрокуратурата не се занимава с него.
Оказва се, че и българската не се занимава, защото е приела, че сигналът е неизвестен. В електронната форма за подаване на сигнали до прокуратурата, да вземем за пример, написа, че в случай че в тях липсват задоволително данни, които да индивидуализират подателя - трите имена, прецизен пощенски адрес, телефон и прочие, това може да докара до отнасяне на сигнала като анонимен и оставянето му без разглеждане.
Според сигнала европейският прокурор от България Теодора Георгиев е получавала подкупи, с цел да въздейства върху хода на следствия. Корупционната скица продължавала от 2019 година
" Давах всеки месец по 10 000 лв. на европейския прокурор Теодора Георгиева персонално. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант " Осемте джуджета ", твърди Еврото, съгласно БГНЕС. " След като Георгиева стана европейски прокурор и стартира да отсъства от страната постоянно, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на комфортни за нея места. В подмяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва въздействие съответни досъдебни производства да се завършват съгласно моите инструкции, предвид на това, че по този метод можех да контрактувам огромни суми от лицата, по отношение на които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се управлява българският офис на Европейската прокуратура и по този метод да се изкарват огромни суми пари ", пишеше в публикувания от БГНЕС сигнал.
През октомври от Софийската градска прокуратура споделиха за " Сега ", че е формирана инспекция по сигнала, въпреки и да няма доказателства, че те изхождат от Еврото.
Тогава прокурор Георгиева разяснява, че е била предизвестена, че ще бъде сътворен " този памфлет ", който цели да я дискредира. " Това са номерата на господин Гешев, които и в този момент не престават с цялостна пара ", разгласи тя и постави под подозрение, че Петров е създател на сигнала. " Този сигнал на процедура е неизвестен. Придаден е тип, че излиза от Пепи Еврото, само че българската страна не знае къде е той. Ако знае къде е, той би трябвало да бъде неотложно арестуван ", разяснява прокурорката, която по това време се спрягаше като евентуален кандидат за титулярен основен прокурор. Към момента е ясно, че скоро процедура за избор няма да има.
Георгиева се спряга и като вероятен претендент за основен прокурор. Тя е съпруга на предприемача Васил Георгиев, който беше заместник-министър на външните работи в държавното управление на Кирил Петков. Два пъти е избиран за народен представител от Има Такъв Народ.
Георгиева е българският представител в колегиума на европейската прокуратура в Люксембург. На локална почва тук по евроделата работят така наречен делегирани прокурори. В българския офис постоянно има напрежение, а част от делегираните прокурори напуснаха доста време преди края на мандата си. Въпреки това при визитата си в България през ноември м.г. Кьовеши го даде за образец като добре работещ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР