Софийска градска прокуратура (СГП) внесен обвинителен акт в Софийски градски

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесен обвинителен акт в Софийски градски
Коментари Харесай

Бивша директорка на съд, ощетила столично училище с над 28 000 лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) импортиран обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) против Елисавета П. – някогашен шеф на 166-то СУ „ Васил Левски ” в София, за умишлена занемареност.

Елисавета П. е предадена на съда за това, че през 2013 година съзнателно не е положила задоволително грижи за ръководството и стопанисването на повереното й имущество, като е разпоредила заплащане по три броя фактури за осъществени строително-монтажни работи. По този метод е нанесла забележителна вреда за бюджета на 166-то СУ „ Васил Левски ” в размер на 28 122,10 лв. с Данък добавена стойност.

Елисавета П. заемала длъжността „ шеф “ на 166-то СУ през интервала от 01.09.2006 година до 19.01.2015 година В това си качество се явявала незначителен разпоредник с бюджетни заеми към кмета на Столична община.

Поради нужда от ремонт на учебната постройката, по предписание на Елисавета П. на 26.03.2013 година, на Портала за публични поръчки на интернет страницата на Агенцията по публични поръчки, била оповестена обществена покана с предмет „ Ремонт покривна структура, замяна дограма отчасти, ремонт училищен кабинети, коридори, стълбища и баня със съблекалня (жени) в 166-то СУ „ Васил Левски “. Обявеният аршин за оценка на офертите бил „ стопански най-изгодна оферта ”, а прогнозната стойност на поръчката била 264 000,00 лева без Данък добавена стойност.

По отправената обществена покана предложения подали 5 компании. Съгласно Протокол на назначената комисия по инспекция на документите, утвърден от Елисавета П.,четирима от петте участника в процедурата били отстранени заради липса на част от изискуемите документи.

При осъществената в следствие инспекция от Агенцията по държавен финансов надзор (АДФИ) е открито, че в показаната от отстранените участници документи са попадали всички изискуеми документи и отстраняването им от процедурата е незаконосъобразно.

До присъединяване била позволена единствено една компания, която била предложилa цена за осъществяване на поръчката 229 137,71 лева с Данък добавена стойност.
На 09.04.2013 година, бил подписан контракт с посочената компания за осъществяване на ремонт на покривната структура, частична замяна на дограма, ремонт на училищен кабинети, коридори, стълбища и баня със съблекалня за дами в 166-то СУ „ Васил Левски “.

При осъществяване на строително-монтажните действия Елисавета П. не упражнила дължимия надзор и макар, че били налице разминавания сред фактурираните и действително осъществени действия, тя одобрила заплащане по 3 бр. фактури на обща стойност 229 137,71 лева с включен Данък добавена стойност.

Разликата сред действително осъществени и регистрирани строително-монтажни работи възлизала на 28 122,10 лв. с Данък добавена стойност и това се явява породена вреда от осъщественото закононарушение.

За закононарушението по член 219 ал.3 от Наказателен кодекс е планувано наказване отнемане от независимост от две до осем години, като съдът може да постанови и отнемане от право да се заем избрана държавна или социална служба.

Спрямо Елисавета П. е взета мярка за неотклонение „ подписка “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР