Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС)

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СНС)
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска кметът на Созопол Панайот Рейзи да бъде отстранен от длъжност

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания углавен съд (СНС) предложение за премахване от служба на Панайот Рейзи – кмет на община Созопол, и Златка Мусева - основен счетоводител в община Созопол.
Спрямо двамата са повдигнати обвинявания за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, осъществено след прелиминарен сговор, при изискванията на продължавано закононарушение и посредством улесняващи документни закононарушения – закононарушение по чл по чл.203 вр. член 202, алинея 1, т.1, вр. член 201, вр. ал.1, вр. член 26, ал.1 от Наказателен кодекс, оповестяват от пресслужбата на прокуратурата.
Първоначално Панайот Рейзи бе притеглен към наказателна отговорност на 11.03.2019 година, а в следствие на 01.04.2019г. обвиняването по отношение на него е конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума.
Златка М. е привлечена към наказателна отговорност на 1.04.2019 година
В хода на следствието е открито, че вследствие на незаконната активност на двамата обвинени и техен съизвършител, в интервала от 29.08.2014 година до 27.03.2017 година в гр. Созопол, при изискванията на продължавано закононарушение, с 33 обособени действия, в качеството си на длъжностни лица и след прелиминарен сговор, са присвоили непознати пари в общ размер над 2 000 000 лева - благосъстоятелност на Община Созопол, поверени им да ги ръководят, като присвояването е в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай.
Третият участник в незаконната скица – Венцислав П., също е притеглен към наказателна отговорност на 28.03.2019 година
За улеснение на присвояването Панайот Рейзи и Златка М. са направили и документни закононарушения, като умишлено се употребили от неистинен частни документи – контракти и фактури.
Престъпната активност на Панайот Рейзи и Златка М. се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за осъществени СМР. Като съображение за банковите преводи се сочели контракти за осъществени СМР, само че сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с компанията реализатор.
Самите фактури и контракти не произхождали от лицата, посочени за техни създатели, и това събитие било известно на двамата обвинени.
Тъй като повдигнатото обвиняване е за съзнателно закононарушение, осъществено по отношение на работата на двамата обвинени, съществуват задоволително учредения да се смята, че служебното им състояние ще сътвори спънки за обективното, всестранно и цялостно изясняване на събитията по делото, допълват от прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР