Софийска градска прокуратура (СГП) официално подаде жалба срещу решението на

...
Софийска градска прокуратура (СГП) официално подаде жалба срещу решението на
Коментари Харесай

Прокуратурата обжалва отказа на съда да започне дело заради заменка за небостъргач в Стрелбище

Софийска градска прокуратура (СГП) публично подаде тъжба против решението на Административния съд (АССГ) с което не беше позволено дело за анулация на решението на Столичния общински съвет (СОС), даващо посредством заменка на строителната компания НИКМИ парцел в столичния квартал " Стрелбище ", където да бъде издигнат небостъргач. Става въпрос за парцел съвсем на ъгъла на булевардите " България " и " Петко Тодоров ", в непосредствена непосредственост до метрото.
В жалбата, с която Actualno.com разполага, от СГП показват, че арбитър Миглена Николова погрешно смята, че прокуратурата няма юридически интерес в тази ситуация, защото парцелът е от " важен публичен и значим интерес ". Прокуратурата няма потребност да потвърждава персонален, директен и непосреден интерес, споделят още от обвиняването и цитират член 16, алинея 1, т. 1 и т.3 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) и член 127, алинея 5 от Конституцията като доказателство за изказванието си. Освен това прокурор Радослав Стоев споделя и, че е застрашено от унищожаването зелена повърхност от 3060 кв. метра, а " заграбването и повреждането " на минаващата през парцела улица, свързваща улиците " Дедеагач " и " Майор Първан Тошев ", е породило отрицателни реакции на живущите.
Интересен миг в митинга е, че прокуратурата смята, че с решението си да прави заменка СОС в действителност не ликвидира съсобствеността на урегулирания аграрен парцел (УПИ I-57, 58, 59, 60), а единствено го заменя, което опонира на задачата на Закона за общинската благосъстоятелност, като на всичкото от горната страна заменката не е равностойна по повърхност и цена . " Макар с оглед правилата на равноценност " НИКМИ " АД да е платило парично уравнение (бел. ред. - по информация на Actualno.com става въпрос за към 4 млн. лева) , с даденото единодушие за подмяна СОС е позволил предприемане на дейности по покупко-продажба, прикрити посредством подмяна ", написа още в жалбата на прокуратурата, съгласно която по този начин не е изпълнено законовото условие за осъществяване на процедура по търг или конкурс за парцела . Всички изброени условия карат прокуратурата да смята решението на СОС от 26.10.2006 година за предоставяне на парцела на НИКМИ за незначително.
Съдийско-юридически странности
Actualno.com беседва с няколко адвокати по отношение на първото решение на арбитър Николова да не допусне правосъдно дело. Всички те са безапелационни, че е извънредно необичайно по какъв начин хем не се позволява дело поради недопустимост на първичния митинг на прокуратурата, хем подобрно, в границите на три страници арбитър Николова преглежда делото всъщност, с излагане на фактическа конюнктура. Когато не допускаш митинг, не би следвало да гледаш всъщност, е юридическото мнение.
Освен това, още в решението на арбитър Николова се цитира мнението на юристите на СОС, че има съображение за допустимост, а Общинският съвет в тази ситуация е ответник т.е. съперник на прокуратурата, разясняват юридическите източници на Actualno.com.
Пред Actualno.com общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Михаил Владов изрично потвърдиха позицията си, че ще се борят парцелът да не бъде застроен от НИКМИ и да си остане градинка, както е планувано по Общ организационен проект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР