София. Започва да се търси вариант как Националния институт по

...
София. Започва да се търси вариант как Националния институт по
Коментари Харесай

Започва да се търси вариант как НИМХ да излезе от БАН

София. Започва да се търси вид по какъв начин Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да излезе от Българската академия на науките (БАН). Това стана ясно след среща в Министерски съвет на управленията на Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките с министър-председателя Бойко Борисов и министърa на образованието е науката Красимир Вълчев.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че не може да остави страната да е пленник на процесите, които текат там, и в случай че не се схванат с Българска академия на науките, държавното управление ще реши казуса.
След срещата министър Красимир Вълчев разгласи, че стартира разглеждане на решението по какъв начин Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките, като в случай че би трябвало, ще се създадат и законови промени. „ Обсъдихме двата разновидността, които дадохме предходната седмица, като по-приемлив се оказва този за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Това решение ще бъде прегледано на Общото заседание на Българска академия на науките евентуално на 10 септември. Това е най-хубавият вид, който можем да изберем и за Българска академия на науките, и за Национален институт по метеорология и хидрология “, разяснява той. Министърът уточни, че в идващите дни от Българска академия на науките ще оформят предлагането, с цел да не се постанова да се вършат законови промени. По думите му, в случай че Общото заседание на Българска академия на науките вземе решение за изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология, извеждането на Института може да се осъществя доста по-бързо и елементарно. „ Но в случай че се стигне до законово споразумяване, това към този момент зависи от опцията на Народното събрание в най-кратки периоди да вземе решението “, сподели още той и уточни, че и при двата разновидността най-реалистичният период това да се случи е на 1 януари 2019 година
Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българска академия на науките ще направи всичко допустимо да подкрепи процеса по извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Академията, щом това е единственото решение. „ Направихме предложение за финансова самостоятелност на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, само че сътрудниците не го одобряват. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще бъде подложен на Общото заседание. Това е единственото решение, поради това Българска академия на науките ще направи всичко допустимо да подкрепи този развой “, изясни акад. Ревалски.
От своя страна, шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов разяснява, че няма да има спънки учените от Института, които считат, че тяхното бъдещо развиване е в Българска академия на науките, да останат в Академията и след раздялата на институциите. „ В предлагането, което Национален институт по метеорология и хидрология насочи към Българска академия на науките, оставането на учени в Академията от състава на Института, е застъпено “, изясни проф. Брънзов.
По-рано денем десетки работещи в Национален институт по метеорология и хидрология излязоха на следващ митинг, който стартира пред постройката на Българска академия на науките в София и завърши пред Министерския съвет. Недоволството на метеоролозите се зароди още през април месец, когато те се оповестиха срещу несправедливото систематизиране на бюджетната дотация за 2018 година от страна на Българска академия на науките, което съгласно тях заплашва действието на националната хидро-метеорологична работа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР