София. Заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев изпрати запитване до

...
София. Заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев изпрати запитване до
Коментари Харесай

Цончо Ганев от Възраждане с въпроси към министър относно нерегламентирани сметища в община Средец в област Бургас

София. Заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев изпрати питане до министъра на околната измежду и водите по отношение на екологична злополука на територията на община Средец, област Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на партия . В запитването Цончо Ганев показва, че на територията на община Средец има голям брой нерегламентирани сметища. Поради тях размерите на замърсяване са огромни.

При посещаване на място членовете на Възраждане - Бургас откриват съществуването на стотици тонове боклуци, част от тях балирани. Те са разпръснати на километри по коритото на канала и по поречието на река Средецка, както и на територията на десетки декари земя, част от която е на някогашни военни поделения. През летните дни миризмата от разлагащия се боклук е непоносима за живущите в региона, а речното корито за поредна година не е почистено.

При осъществена от Цончо Ганев инспекция въз основа на публични годишни доклади на Регионална инспекция за опазване на околната среда, е открито, че за миналите пет години на кмета на гр. Средец Иван Жабов са формирани актове от Регионална инспекция за опазване на околната среда на стойност десетки хиляди левове, само че екологичните проблеми в града освен остават, само че и се задълбочават до сериозни размери.

В резултат от откритото можем да предположим, че замърсяването е в резултат на безучастие от страна на локалната власт.

През годините са подавани многократни сигнали до локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и регионалната администрация в Бургас. Темата нееднократно е отразявана от локални и национални медии, само че дейности по преустановяване на замърсяването няма. Към днешна дата казусът е придобил размерите на екологична злополука, която заплашва живота и здравето както на локалното население, по този начин и на всички, посещаващи този регион.

Освен че се разлагат наоколо до обработваема земеделска повърхност, част от отпадъците постоянно биват изгаряни, а огромна част от замърсяването попада и в коритото на река Средецка, която се влива в Мандренското езеро, а от там в Черно море.

Предвид гореизложената информация Цончо Ганев задава следния въпрос към министъра на околната среда и водите, като упорства за съответен отговор в писмен тип и в най-кратък период:
•Какви дейности ще предприемете, с цел да бъде раздран порочният кръг на прекачване на отговорността сред способените институции и локалната власт, по какъв начин и в какви периоди ще бъде позволен казусът?

Отговорът ще бъде оповестен на уеб страницата на „ Възраждане “ – възобновление.бг и изпратен до медиите, откакто бъде получен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР