София. Във всички енории на Българската православна църква беше отслужена

...
София. Във всички енории на Българската православна църква беше отслужена
Коментари Харесай

На Архангелова задушница почетохме паметта на воините, загинали за Отечеството

София. Във всички енории на Българската православна черква беше отслужена обща панихида и заупокойна молитва за Архангелова задушница. Отбелязвана в събота преди огромния празник Архангел Михаил на този ден отдадохме респект към мъртвите. Архангелова задушница е последната Голяма задушница в църковния календар. Тя е наричана още мъжка или войнишка. На този ден отдаваме благодарност и почитаме паметта на българските военнослужещи, починали във войните.
Във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Тивериополският свещеник Тихон отслужи панихида във връзка Архангелова задушница. По време на панихидата свещеник Тихон сподели, че всички са се събрали на това място, с цел да отдадат респект на тези, които са чувствали за собствен дълг да пазят Родината ни с оръжие в ръка. Той изрази изненадата си по какъв начин военното гробище се поддържа в достойния за него тип. По думите му, в случай че не се уважава паметта на тези, които в пердах са дали своя живот, не може нашата Родина да бъде предпазена. Епископ Тихон пожела на военните Бог да им дава сили в сложните времена. В ритуала взеха присъединяване президентът Румен Радев, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, представители на управлението на Министерството на защитата, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи. След панихидата бяха поднесени венци и цветя пред костницата.
Пред публицисти след военния обред президентът Румен Радев разяснява мотивацията на армията през днешния ден. „ Армията се стимулира с доста неща, най-много с отношение. Очаквам държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-много към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка “, сподели Румен Радев.
Военен обред в памет на починалите герои от 1-ви Софийски и 6-ти Търновски пехотни полкове на Първа Софийска дивизия се състоя и пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на починалите бойци от двата полка в градината пред Националния замък на културата. На това място през 1934 година цар Борис III открива мемориалните стени с имената на над 3000 военни, починали за свободата на България. Оттогава е оживяла само статуята на лъва, която беше върната на мястото си преди няколко дни.
В церемонията взеха присъединяване и министърът на защитата Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на София Тодор Чобанов и о.з. кап. Атанас Илев, ръководител на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество учебни заведения, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и поданство. В знак на благодарност пред паметника бяха положени цветя и венци от министъра на защитата, началника на защитата, Комисията по защита, Националният военноисторически музей, кметът на София, Българския червен кръст, Организацията на евреите в България и други Пред мемориала бе положена и урна с пръст от Тутракан, донесена от кмета на общината Димитър Стефанов. През 1916 година Първа Софийска дивизия, в чийто състав влизат двата полка, взе участие в сраженията против румънската войска за освобождението на Тутракан. Идеята е на това място да бъдат събрани урни с пръст от местата, където двата полка са водили сражения.
Заместник-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов първи произнесе тържествено слово, в което изрази уверението си, че саможертвата на софийските герои няма да е безрезултатна, в случай че всички българи продължат да вършат света по-добро място. „ Парадоксално е, само че Европа дължи своя дух на съединяване и съдействие точно на войните и споровете. Неведоми са пътищата господни, че от пепелищата на разрушението и от кръвта на починалите се роди нашето време “, сподели още Чобанов.
В своята тирада министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че героите от Първа софийска дивизия са починали по полетата на Балканския полуостров не поради политически убеждения или идеологии, а с цел да реализират завета на Левски, съгласно който българите би трябвало да живеят свободни и в мир с всички етноси и нации. „ Няма друга война, в която българският боец да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си по-безстрашно, тъй като той е възпитаван да постави костите си пред олтара на общоосвободителната концепция. Да живее България и дано в никакъв случай да не забравяме какво ни сплотява, а то е нарисувано на щита на лъва “, сподели той.
По време на тържествения обред о.з. кап. Атанас Илев се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на защитата Красимир Каракачанов с зов да създадат всичко допустимо паметникът да бъде приключен до края на 2018 година „ По този метод ще дадем заслужен български образ на позорния Ньойски контракт. Нашите братя, записани на плочата на този монумент, брадясали и с кървави очи от стрелбите на огромните гранати, не мислеха за лична популярност, а единствено за славното великолепие на нашата татковина. Затова не ще умрат героите ни смели, за бащин ъгъл положили живот, дордето има български лимити и дорде живее български народ “, приключи той.
На Архангелова (мъжка) задушница представителни елементи на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и бригада „ Специални сили “ участваха в панихиди в гарнизони Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. Те отдадоха респект на воините, починали за национално избавление и обединяване, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време. Военнослужещите сервираха венци и цветя в памет на героите.
Българска делегация, водена от заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов, взе участие в панихидата, отслужена в памет на починалите воини на българското военно гробище и пред офицерските монументи в църквата „ Свети Георги “ в с. Цапари, Република Македония. На ритуала участваха представители на Министерството на защитата и членове на военнопатриотичните съюзи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР