София. Във Военната академия Г. С. Раковски“ бе отслужена панихида

...
София. Във Военната академия Г. С. Раковски“ бе отслужена панихида
Коментари Харесай

Панихида в памет на полковник Борис Дрангов бе отслужена пред паметника му във Военната академия

София. Във Военната академия „ Г. С. Раковски “ бе отслужена панихида във връзка 101-годишнината от гибелта на полк. Борис Дрангов, която се навършва на 26 май. Ритуалът се състоя в параклиса „ Светите Архангели “ в парка на Академията в наличието на десетки военни, жители и публични лица. Панихидата в памет на полк. Дрангов бе отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополският свещеник Тихон. В словото си след службата той съобщи, че всеки българин би трябвало да носи в сърцето си загатна за подвига на героите. „ Всички Вас през днешния ден усещам като братя и сестри по простата причина, че рядко се е случвало, откакто бъде вдигнат един монумент, фактически да се пази паметта на този човек. Трябва освен да се събираме на тържества, само че и всеки един от нас да носи в сърцето си загатна за техния героизъм – на тези, които са дали всички от себе си за благоденствието на нашата татковина “, обърна се Негово Преосвещенство към присъстващите. „ Когато ходите по България, гледайте, че всичко, което ни заобикаля, е прелестно. Чувайте гласа Божий, който ви споделя: какво желаете повече от това, което съм ви дал, вършиме с него това, което Ви е завещано. Не единствено се гордейте, че сте българи, само че и бъдете положителни наследници на всички тези герои “, приключи свещеник Тихон.
След панихидата майор от запаса Михаил Михайлов, секретар на Дружество „ Борис Дрангов “- град Русе, напомни на малко живота и делото на полк. Дрангов, както и някой от най-запомнящите се негови изречения. „ Полк. Борис Дрангов е един от най-обичаните и уважавани офицери, взели участие във войните за Национално обединяване. Този горделив македонски българин безусловно посвещава целия си живот на Отечеството. Неговите подвиг, геройство и родолюбие могат да бъдат образец за всеки българин “, съобщи майор Михаил Михайлов.
Пред публицисти началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов акцентира, че към този момент 101 години полк. Борис Дрангов не е пропуснат. „ Дрангов – това е емблема за България, емблема за Българската войска. 101 години той не е пропуснат. Не е инцидентно, че е тук, в двора на Военна академия. Както знаете, той е приключил военното учебно заведение, намирало се тук. След това е бил и учител, създател на Скопската школа, която е подготвяла войни за фронта. Един възпитател, един безукорен боен “, сподели генерал-майор Груди Ангелов.
Райна Дрангова, внучка на полк. Борис Дрангов, означи от своя страна, че доста генерации се радват от горната страна, че за пръв път годишнината от гибелта на полк. Дрангов се отбелязва пред паметника му. „ Близо 70 години са се мъчили четири инициативни комитета, с цел да стане този монумент. Има доста генерации, които са си отишли и се радват от горната страна, че това се случи “, добави тя, като означи, че изпитва огромно неспокойствие от обстоятелството, че за пръв път паметта на полк. Дрангов се уважава пред неговия монумент във Военната академия.
До паметника на полк. Дрангов в парка на Военната академия бе сложена плоча с имената на всички родолюбиви българи, съдействали за построяването и слагането му. След панихидата пред паметника бяха поднесени венци от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов, началника на защитата ген.-лейтенант Андрей Боцев, кмета на София Йорданка Фандъкова, началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Паметникът на полк. Борис Дрангов в двора на Военна академия „ Г. С. Раковски “ бе открит и осветлен на 2 март 2018г., в навечерието на 146-ата годишна от рождението му. Автор на идейния план за паметника е проектант доктор Венцислав Йочколовски, а монументът е осъществен от скулпторите Иван и Георги Тодорови.
Полковник Борис Дрангов е надарен боец, боен психолог и възпитател, публицист, журналист. Блестящ пълководец и учител във Военното на Негово Величество Училище, днешна Военна академия „ Г. С. Раковски ”. Един от най-обичаните и уважавани офицери на бойните полета на войните за национално избавление и обединяване през 1912 – 1918 година Борис Стоянов Дрангов e роден на 3 март 1872 година в Скопие. През 1891 година той постъпва във Военното учебно заведение в София, само че през 1894 година е освободен от него. Разжалван, Дрангов е изпратен в строева част и получава офицерско звание през идната 1895 година По време на Илинденско-Преображенското въстание 1903 година напуща военната работа и възглавява чета в Македония. След въстанието продължава образованието си в Генералщабната академия в Русия. През 1907 година се завръща в България и продължава службата си в армията. Полковник Дрангов взема присъединяване в Балканската война 1912-1913 година и Междусъюзническата война 1913 година След въвличането на България в Първата международна война 1914-1918 година още веднъж е на фронта. Началник на Скопската школа за запасни подпоручици през 1916-1917 година Загива при Завоя на р. Черна като пълководец на Девети пехотен полк. Дрангов е надарен боен журналист. Автор е на редица съчинения като: „ Помни войната! ”, Съвети за боеви офицери “ и други
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР