София. В момента системата за потребителска защита и в България,

...
София. В момента системата за потребителска защита и в България,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Нормативната уредба и правоприлагането в областта на потребителската защита са на най-високо ниво

София. В момента системата за потребителска отбрана и в България, и в Европа като цяло работи и е на най-високо международно ниво. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на ТВ „ Европа ”, оповестиха от пресцентъра на КЗП . „ Хубавото е, че има визия за това по какъв начин ще се развиват и отсега нататък най-много нормативната уредба, както и функционалностите на контролните органи. Ясно са дефинирани главните проблеми, по които би трябвало да се работи, с цел да бъдат отстранени рисковете за потребителите “, добави Маргаритов.
Председателят на КЗП уточни, че в това число и в България в последните години това е видно и през статистиката. „ Все повече консуматори са склонни да бъдат дейни, когато виждат, че техни права са нарушени – подготвени са да реагират, знаят към кого да се извърнат, упорстват да получат отплата. Нещо, което в предишното беше по-рядко срещано “, разяснява Маргаритов. Според него това работи стимулиращо на търговците да подобрят работата си и да се откажат от недобросъвестни подходи, които до момента са смятали, че клиентите им ще оставят без реакция. „ Това активизиране води до понижаване броя на нарушаванията, които ние откриваме при нашите инспекции “, добави той.
В студиото на „ Европа заран ” ръководителят на КЗП уточни, че при толкоз доста покупко-продажби във връзка покупки на артикули и прилагане на услуги постоянно е допустимо сред консуматор и търговец да пораждане спор, само че най-важното е да се откри рационален излаз от него. „ Би трябвало контролните органи да работят в благозвучие, с цел да могат най-много да спомагат на потребителите да получат отплата, както и в бъдеще това да не се позволява “, сподели още Маргаритов.
„ Надеждна е отбраната. Работим с концепцията, че постоянно има какво да се усъвършенства и упованията на хората би трябвало да бъдат оправдани. И в същото време насочваме зов към потребителите да бъдат все по-активни, да отстояват правата си и да знаят, че ние сме на тяхна страна и можем да им помогнем, когато има някакъв проблем “, заключи ръководителят на КЗП.
Днес от 14.00 часа в Южния парк Комисията за отбрана на потребителите, функциониращият към нея Европейски потребителски център и европейски мрежи провеждат съревнование, в което възпитаници ще ревизират знанията си и ще могат да научат още нови неща по въпроси, свързани с историята на Европейски Съюз и актуалните тематики, които вълнуват развиването на тази Общност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР