София си върна 12 дка от имота на къпалнята “Мария

...
София си върна 12 дка от имота на къпалнята “Мария
Коментари Харесай

София си върна 12 дка от къпалнята Мария Луиза от фирма на Вълка

София си върна 12 дка от парцела на къпалнята “Мария Луиза”. За новината се разбра от фейсбук пост на кмета на регион “Средец” Трайчо Трайков, в който е изредил задачите си за 2022 година Реално с този ход общината си връща една трета от имота.

Ще се маха оградата

“Връщане на 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на жители. В момента са заградени към преобладаващо частния парцел с къпалнята Мария Луиза, само че към този момент имаме актове за общинска благосъстоятелност и ще махаме оградата”, написа Трайков, изреждайки задачите си за 2022 година

Пред Mediapool районният кмет на “Средец” изясни, че става въпрос за повърхност, която е заета с растителност. Тя се явявала една трета от парцела на къпалнята в Борисовата градина, която сега се стопанисва от компания, обвързвана с предприемача Румен Гайтански - Вълка. Още при предходния план на Подробен устройствен план на Борисовата градина през 2019 година районната администрация вижда, че тези 12 дка не би трябвало да са в заградения парцел на частната компания, а да са обществено налични за жители, тъй като са към активите на общинското дружество “Софийски имоти”.

На въпрос по какъв начин е реагирала частната компания към претенцията за тези 12 дка, Трайчо Трайков уточни, че архитектът им първо е бил изумен, само че в последна сметка към този момент има издадени актове за общинска благосъстоятелност на терена.

" Помолили сме компанията да огради парцела си в новите очертания. Макар че преди много време е отправено това искане, дейности не се подхващат. Ние ще премахнем оградата от въпросните 12 дка, само че казусът е, че в случай че теренът остане отворен, там се отглеждат кучета, които могат да застрашат гражданите”, описа още Трайков. Казусът с оградата ще бъде позволен по метод, който подсигурява, че няма да има заплаха за преминаващите жители.

За последно въпросът с къпалнята “Мария Луиза” излезе на дневен ред преди локалните избори през 2019 година, когато уверенията на спечелилата четвърти кметски мандат Йорданка Фандъкова, че ще върне къпалнята на общината, прозвучаха по-убедително отпреди.

Първата официална стъпка за решение на казуса пристигна през март 2020 година, когато Столична община поръча незабавна пазарна оценка на обекта и я повери на компанията си " Софинвест ". Успоредно с това друго общинско дружество ( " Софияплан " ) излезе с разбор, който сподели, че общината би трябвало да се пазари с частни лица за изкупуване или обезщетяване на към 5000 парцела, които попадат в паркове и градини, или в бъдещи зелени зони. Разследване на Mediapool обаче сподели, че по нито една от тези начинания не е направено каквото и да е във връзка с пустеещата лятна къпалня в Борисовата градина.

Пазарна оценка през крив макарон

През пролетта на предходната година, на 27 март, Столичната община разпореди на " Софинвест " да направи въпросната пазарна оценка на затворения от години басейн, както и да пресметна какъв брой би коствал ремонтът на оборудванията в него и отварянето му още веднъж за гости. За тази активност общинското сдружение трябваше да бъде възнаградено с 7 315 лева, стана ясно от подписания контракт, оповестен в регистъра за публични поръчки. Близо 10 месеца по-късно инспекция на Mediapool сподели, че действително общинската компания даже не е влезнала в парцела, още по-малко пък да оцени пазарната му стойност.

" Пазарната оценка не е осъществена, тъй като възложителят не е ни е обезпечил достъп до парцела, който пък би трябвало да му се даде от притежателя. Без обезпечаване на достъп, няма по какъв начин да изпратя екип от инженери, който да направи оценка. Там има помпи, уреди, които вероятно са амортизирани ", уточни тогава пред Mediapool инж. Чавдар Гигов, шеф на " Софинвест ".

Гигов показа още, че откогато е началник на това сдружение, за първи път му се случва да не може да направи пазарна оценка на обект поради отхвърлен достъп от притежателя. Все отново той напомни, че през март м.г. е почнала епидемията от ковид и е въведено изключително състояние за два месеца. Инж. Гигов допусна, че тази обстановка може също да е оказала някакво въздействие.

Миноритарен дял

В Къпалнята " Мария Луиза ", от 2003 година насам Столична община е миноритарен притежател във компанията " Парк Мария Луиза " АД посредством общинската компания " Софийски парцели ", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят компаниите - " Карплеон " ЕООД и " Юромарк асет мениджмънт " ООД. Именно “Юромарк асет мениджмънт” се свързва с Гайтански.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР