София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането

...
София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането
Коментари Харесай

МВнР подхвана случай с българин, спрян на границата със Сърбия заради три книги

София ще предприеме дейности пред Белград във връзка със задържането на Александър Димитров на българо-сръбската граница. Това са съобщили от Министерството на вътрешните работи (МВнР) обявиха за БГНЕС. На 9 август ръководителят на съдружие " ГЛАС " в Босилеград Александър Димитров е бил държан повече от пет часа на граничния пункт " Рибарица-Олтоманци ", тъй като пренасянал на три ексемпляра от книгата " Елегия за краището - Съдбата на българите в западните околности " на някогашния ни общоприет консул в Ниш Едвин Сугарев. В последна сметка Димитров не е позволен на сръбска територия. Сръбските граничари отказали да пуснат Александър Димитров, макар че по закон има право да внесе три книги от еднакъв създател. Той се поинтересувал на какво съображение и по какви аргументи сръбските митничари го принуждават да върне книгите в България. Поискал да му дадат документ за конфискация, само че чиновниците отказали.

От Министерство на външните работи показват, че са осведомени за зародилия проблем на граничния пункт и за задържането от сръбските управляващи на книгите на български език, които Александър Димитров е пренасял.

" Генералното консулство на България в Ниш е в контакт с господин Димитров от момента на задържането му и след това - допускането му на територията на Сърбия, в това число за разпоредената от сръбските митнически управляващи конфискация на книгите ", декларират от външното ни министерство.
 Арестуваха българи при аудиенция на Вучич в Босилеград
Арестуваха българи при аудиенция на Вучич в Босилеград

Акция на сръбските управляващи

Във връзка със случая са дадени инструкции на българското посолство в Белград за предприемане на дейности пред Министерството на външните работи на Република Сърбия , показват още от българското Министерство на външните работи.

В четвъртък евродепутатът и президент на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) Илхан Кючюк във връзка със случая е оповестил, че ще сезирам Европейската комисия за следващото неспазване на човешките права и свободи.
 Български публицисти са нападнати с камъни в Сърбия
Български публицисти са нападнати с камъни в Сърбия

Снимали замърсяването на околната среда пред мина в Босилеградско
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР