София ще помогне на Перник в справянето с водната криза.

...
София ще помогне на Перник в справянето с водната криза.
Коментари Харесай

Всички в СОС гласуваха София да помогне на Перник. Само Сидеров се въздържа

София ще помогне на Перник в оправянето с водната рецесия. Столичният общински съвет даде позволение водопреносната мрежа на столицата да бъде употребена за транспорт на вода от язовир " Белмекен " / " Бели Искър " към Перник. Общинарите заседаваха изключително през днешния ден, с цел да вземат решение в отговор на отправеното документално искане от държавното управление предходната седмица. След тричасови разисквания, изпълнени с  причини, свади, оферти, диспути, повишение на звук, градивни разговори и политически нападки, 56 съветници гласоподаваха " за ", единствено 1 - Волен Сидеров се въздържа. Никой не гласоподава " срещу " предлагането.

" София ръководи водата си най-добре от всички градове в страната. Ние сме извънредно строги към " Софийска вода ". Политическата роля на кмета на София е да реши проблемите на Перник. Аз съм горделив и бих внесъл този отчет във всяко държавно управление, в случай, че имам кмет който ми подсигурява, че ще има вода ", разяснява общинският консултант от групата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили към Столична община Прошко Прошков.

" Ние ще се застраховаме в допълнение за водоподаването София. В случая с внасянето на отчета можем да решим и проблеми на столицата ", съобщи Георги Георгиев от групата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.

Независимият Борис Бонев беше сериозен към метода към казуса с водната рецесия. " Няма конспирация и няма вест, защото е ясно, че София ще даде вода на Перник. Управляващите през последните десетина дни съумяха да ни убедят с обстоятелства, че няма заплаха за столицата. Предлагам да бъде изтънчен от " Софийска вода " проект за деяние при повреда на Рилския тръбопровод, когато 25% от водоподаването в София стопира. По нищо не проличава, че " Софийска вода " и институциите са готови за това ", изясни той.

" Ние гласуваме " за ", тъй като сме хора и би трябвало да помогнем, само че вие (управляващите) носите цялата отговорност. Тази рецесия ще ни коства 25-30 милиона лв.. Истината е, че доказахте, че не знаете какъв брой ще коства построяването на водопровода, нито доказахте, че няма да има проблеми с водопровода в София ", съобщи още Бонев.

" Това не е водна рецесия, това е политическа рецесия, тъй като някой се опита да придобие един град преди изборите. Аз предлагам ГЕРБ от партийната си дотация да заплати тази рецесия. Не ние носим отговорност за неприятното ръководство на водните запаси в тази страна. Надявам се да не се случи нищо в София и това да е последния път, в който безотговорността и неприятното ръководство ще провокират такива рецесии, които след това би трябвало да решаваме. Ние не сме тук да се занимаваме с това, ние сме тук да подобряваме живота на софиянци. Ако нещо се случи, няма да е задоволително просто да се подават оставки ", беше безапелационен той.

Иван Таков от групата на БСП-София заявява, че групата ще поддържа отчета. " Ние декларирахме кардинална поддръжка още по-миналата събота. Ние нашата отговорност я носим и ще я носим. Докладът и решенията към него са политически. Днес всеки общински консултант носи своята отговорност с това гласоподаване, не съм склонен с господин Бонев. Не можем да прехвърлим такава огромна отговорност на концесионера. Време е да спрем да управляваме рецесии и да стартираме да управляваме процеси, тъй че да не се стига до такива рецесии ".

Милка Христова от същата група пък добави, че е било редно да се преговаря и да бъдат препоръчани държавни гаранции от Министерство на околната среда и водите към ВиК-Перник за дължимите суми. " Аз не желая да натоварваме ВиК-Перник или жителите. Решението не трябва да бъде за утежняване положението на нашия концесионер ( " Софийска вода " ) ", изясни тя. 

Методи Лалов от " Демократична България " упрекна, че " нито страната нито общината вършат нещата по този начин, както би трябвало да бъдат. Нашите възражения провокират такава реакция, тъй като желаеме да се носи отговорност ". Твърдения на Грета Стефанова от същата група, че планът е юридически от неспециалисти и " се предлага да се даде радиоактивна вода във водопроводната мрежа на София. ", разгневиха кмета Фандъкова. По мотив концепция да се изследва опцията бент. " Огняново " да се употребява като авариен водоизточник, Стефанова разгласи, че " има проучвания от 1989 година, че има радиоактивна вода в язовир " Огняново ".

Фандъкова изрично отхвърли думите й.

" Чуха се спекулации и откровени неистини, които подвеждат жителите на София. ", взе отношение в края на дебатите столичният градоначалник. " В тази връзка желая да направя няколко разяснения. По отношение на обектите, които опазих в допълнение да бъдат финансирани от страната, с цел да можем да имаме дълготрайно решение за нашия град: Първо - изискването беше още тази година да стартира ремонтът на стената на язовир " Бели Искър ". Министерството на стопанската система е готово да стартира процедурите. Второ - по върпоса за реверсивната връзка, която да свърза двата водопровода - работим от 2 години. Това е значим план и желаех страната да помогне финансово. Трето - по концепцията за потребление на бент. " Огняново ", неколкократно заявих, че съм упълномощила да стартират изследвания. Решенията за потреблението му ще бъдат взети на база на тези изследвания и никой няма да си разреши застрашаване здравето на столичани. Безотговорно е да се твърди, че от на следващия ден ще стартираме да водоснабдяваме столицата с радиоактивна вода ", съобщи изрично тя.

И добави: " Аз нося отговорност 24 часа в денонощието за всичко, което се случва на територията на Столична община. Пред вас стоим двама кметове, от две разнообразни политически сили. Работата ни е да търсим решение ", заключи тя, визирайки и кмета на Перник, който също участва на съвещанието

В последна сметка Герджиков разясни, че договорът за този проект ще бъде подписан от госпожа Фандъкова и тя ще носи отговорност за него.

Припомняме, че кабинетът предложи построяването на тръбопровод сред столицата и миньорския град през Мало Бучино като антикризисна мярка. Проектът е на стойност 25 милиона лв.. Освен тях страната ще би трябвало да заплати и дължимите такси за транспорт на водата по софийската инфраструктура.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР