София. Ще бъдат отбелязани 95 години от рождението на писателя

...
София. Ще бъдат отбелязани 95 години от рождението на писателя
Коментари Харесай

София: Ще бъдат отбелязани 95 години от рождението на писателя Ивайло Петров

София. Ще бъдат маркирани 95 години от рождението на писателя Ивайло Петров, оповестиха от пресцентъра на Столична община . На 19 януари 1923 година се ражда един от най-значителните български писатели – Ивайло Петров. Автор е на повече от 20 книги, измежду които незабравими ще останат „ Преди да се родя и след гибелта ми “, „ Мъртво неспокойствие “, „ Хайка за вълци “ и други За романа “Хайка за вълци ” Тончо Жечев споделя: „ Дори единствено този разказ да можехме да вдигнем високо, той щеше да е опрощение за съществуването на актуалната българска литература “.
„ Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл! “, написа в „ Хайка за вълци “ писателят. Неговият инстинкт го прави освен неоспорим повествовател и занаятчия на словото, само че и художник с пастели, акварели, масло и керамични произведения.
Пред Божидар Кунчев психологът на българската душа Ив. Петров споделя: „ Казват, че българинът е генетично повреден. Това са нелепости. Как ще е генетично повреден! Няма генетично повредени. Има просто исторически условия. Като те потискат толкоз години, какъв ще станеш! “ - проблем, настоящ и през днешния ден.
Малко прочут факт от биографията на Ивайло Петров е, че работи няколко години в Столична библиотека като съветник. Библиотеката има автопортрет на писателя, дарен от самия него, който столичани могат да видят в документалната галерия, отдадена на годишнината от рождението му. Във фондовете на Столична библиотека се пазят над 100 разнообразни издания от и за Ив. Петров, измежду които и илюстрирани от създателя, и факсимилета на негови картини, които също ще бъдат показани на изложбата.
Всички фенове на творчеството на Ивайло Петров са поканени на 19 януари (петък) от 11:00 часа в Столична библиотека, Мраморно предверие. Слово ще произнесе проф. Михаил Неделчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР