София. Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на

...
София. Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на
Коментари Харесай

Съветът по съдебна реформа реши министър Цецка Цачева да представи в парламента становищата му по промените в съдебния закон

София. Съветът по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система не възразява против предложенията на народните представители за смяна на процедурата по командироването на съдии, прокурори и следователи, само че реализира консенсус, че това би трябвало да става единствено след взимане на мнение от съответното общо заседание, поделение или гилдия на приемащия орган на правосъдната власт. Решението на Съвета бе взето на изключително съвещание през днешния ден, свикано от министъра на правораздаването Цецка Цачева. Това оповестиха то пресцентъра на министерството .
Във връзка с предложенията за в допълнение материално стимулиране на магистратите, планувани в плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, импортиран от група народни представители на 5 октомври 2017 година, членовете на Съвета смятат, че настоящият текст от Закона за правосъдната власт (чл. 233, алинея 6), който планува благоприятни условия за в допълнение материално стимулиране на магистрати и правосъдна администрация, е изцяло задоволителен и не се постановат промени, с които да се дават повече права на профилираните структури в правосъдната система.
По отношение на направеното искане на 16 октомври т.г. до Народното събрание от министър Цачева за редакция на член 230 от Закон за съдебната власт, отнасящ се до смяна на механизма за премахване от служба на магистрати при покачване на обвиняване против тях, членовете на Съвета предлага да се планува опция за правосъден надзор върху решението на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет. Изрично да се уточни, че при положение на обжалване жалбата няма да стопира осъществяването на решението, взеха решение още членовете на Съвета.
Те единомислещо гласоподаваха мандат на министъра на правораздаването Цецка Цачева да показа и трите мнения по значимите текстове в пленарната зала на Народното събрание при второто гласоподаване на законопроекта за Закон за съдебната власт.
По втората точка от дневния ред на изключителното съвещание по отношение на основаване на работна група за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ право “ професионална подготовка „ правист “, бе взето решение да се сътвори експертна работна група към Съвета. Тя ще би трябвало да извърши мониторинг и разбор на в този момент настоящата разпоредба с оглед нуждата от промени в нея. За началник на експертната работна група бе избран шефът на Националния институт по правораздаване Миглена Тачева.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР