София. Руският вестник Комерсант“ съобщи, че Газпром“ ще доставя газ

...
София. Руският вестник Комерсант“ съобщи, че Газпром“ ще доставя газ
Коментари Харесай

„Турски поток“ минава през България?

София. Руският вестник „ Комерсант “ заяви, че „ Газпром “ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и Словакия в границите на плана „ Турски поток “. Според вестника компанията към този момент взе участие в процедура за запазване на нови тръбопроводни мощности в тези страни. По данните на изданието „ Булгартрансгаз “ има желание да организира търг за бъдещи мощности на газопроводите на входа към България от Турция и на изхода към Сърбия през декември. Съобщава се, че операторите на Унгария и Словакия към този момент са провели аукцион за опазване на нови мощности в края на октомври. Според съветското издание, „ Газпром “ възнамерява да стартира доставките в България и Сърбия през „ Турски поток “ през 2020 година, в Унгария – през 2021 година, а в Словакия – през втората половина на 2022 година. От Министерството на стопанската система оповестиха, че към момента няма публична информация от съветската страна за плана.
Въпросът ще минава ли „ Турски поток “ през България стана водещ в коридорите на Народното събрание. От ГЕРБ обявиха, че в случай че планът премине през наша територия, страната ни ще резервира водещата си роля като директна. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков изясни, че в случай че „ Турски поток “ премине през България се чакат доходи в пъти над това, което страната и " Булгартрансгаз " могат да влагат. Той обърна внимание, че би трябвало да се положат оптимални старания да се спазят извънредно късите периоди по процедурата. От „ Обединени патриоти “ разясниха, че огромната „ опасност “, че „ Турски поток “ ще ни заобиколи не се е случила. Зам.-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов изясни, че с прекосяването на „ Турски поток “ България става една от сериозните транзитиращи страни. От Българска социалистическа партия показаха, че решението „ Турски поток “ да мине през България е по-добро, в сравнение с да ни заобиколи. Депутатът Таско Ерменков разясни, че в тази ситуация има по-ниска сигурност на доставките, тъй като газопроводът минава през страна, която не е членка на Европейски Съюз. Според Движение за права и свободи не трябва да пропущаме опцията „ Турски поток “ да мине през България, с цел да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят. Загубите ще дойдат, тъй като Русия стопира газа през Украйна, както и преносът през България за Турция. Депутатът Рамадан Аталай уточни, че в тази ситуация стои и въпросът за какво не участваме в строителството на газовото вместилище в Александруполис.
Пред публицисти енергийният министър Теменужка Петкова разяснява, че страната ни е подготвена да взе участие в плана, само че при прецизно съблюдаване на европейското законодателство. Петкова напомни, че диалози по този въпрос са били водени на най-високо равнище при визитата на премиера Бойко Борисов на срещата му с президента на Русия Владимир Путин. „ Трябва да изчакаме формалната информация от страна на „ Газпром ", разясни тя и посочи, че за България е извънредно значимо да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР