София. Решението да не се изплаща първият ден от болничния

...
София. Решението да не се изплаща първият ден от болничния
Коментари Харесай

Георги Вулджев, икономист: Решението да не се изплаща първият ден от болничния ощетява съвестните пациенти

София. Решението да не се изплаща първият ден от болничния ощетява съзнателните пациенти. Това сподели в коментар за Агенция „ Фокус “ икономистът Георги Вулджев по отношение на решението на Народното събрание първия ден от болничния да не се заплаща, с изключение на в случаи на трудова акцидент или при боледуване на дете. Той не отхвърли проблемите със злоупотребите с болнични, само че уточни, че методът, по който въпросът е решен, не е най-правилният, а просто най-лесният. „ Трябваше да се направи нещо по въпроса, тъй като знаем, че злоупотребите с болнични се случват от години и е сериозен проблем. Работодателите от своя страна с право желаеха по някакъв метод да се адресира този проблем. Начинът, по който го позволиха, не съм сигурен, че е доста съответен. В последна сметка казусът е, че около сухото гори и мокрото. Всички хора, които съзнателно си се обезпечават и в действителност си взимат болнични, тъй като са заболели, а не тъй като злоупотребяват със системата, те ще бъдат ощетени от тази мярка, което е огромният проблем, който виждам с нея “, добави той.
Вулджев добави, че евентуално мярката въпреки всичко ще ограничи злоупотребите с болнични, само че уточни, че това не я прави по-малко ощетяваща съзнателните пациенти, плащащи здравните си осигуровки и употребяващи болничния по предопределение. „ Мярката ще може да приключи значително казуса със злоупотребите с болничен и да понижи броя на хората, които злоупотребяват. Но казусът е, че ощетява и всички хора, които се обезпечават. В последна сметка ние плащаме на страната здравни осигуровки и откакто плащаме такива осигуровки, би трябвало болничните да са част от нещата, които осигуровките покриват. А в този момент ние на процедура губим един ден болничен. Това не е съответно решение. Не трябваше по този начин да се прави. Не съм сигурен какъв би бил по-добрият вид “, добави той.
По думите му казусът с болничните е в неналичието на надзор при персоналните лекари. „ Там е казусът: ти с цел да вземеш болничен, някой ти го издава. Работодателят постоянно пита за записка от лекаря. Всъщност е точно на равнище лекари: в случай че толкоз елементарно се издават болнични, това е проблем в контрола. А те вместо да контролират по-сериозно институциите, които отпускат болничните, те вземат решение да санкционират съзнателните хора, които в действителност са заболели пациенти, което е несъответстваща мярка съгласно мен. Трябваше да се мисли за някакъв различен метод. Не беше това най-хубавият метод да се направи. Може би беше най-лесният и по тази причина го избраха – това е моята интерпретация “, добави още Георги Вулджев.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР