София. Проверките на Комисията за защита на потребителите за продажба

...
София. Проверките на Комисията за защита на потребителите за продажба
Коментари Харесай

Зам.-министър Маргаритов: След като министър Нинова постави проблема за райския газ всички се заеха с него

София. Проверките на Комисията за отбрана на потребителите за продажба на божествен газ, които разпореди министър Корнелия Нинова, дават резултат и в към 10% от тях е открита продажба на рисковото вещество в търговски обекти и заведения. Това разгласи зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Маргаритов пред bTV. Той заяви, че осъществените инспекции към този момент са стотици, оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.
При откритите случаи на продажба екипите на КЗП са взели проби и са издали заповеди за краткотрайно прекъсване. Ефектът от инспекциите обаче е още по-голям, защото на доста места самите продавачи са споделили, че са получили предписание от началниците си да спрат продажбата на божествен газ.
„ Най-важното е, че казусът беше разпознат и се взеха незабавни ограничения за неговото премахване. Това стана с помощта на това, че министър Нинова доста съответно реагира на момента и публичното внимание беше фокусирано в това. Всички се заеха внезапно доста интензивно да внасят законопроекти, да споделят, че би трябвало да се реализира консенсус, че би трябвало неотложно да се случи нещо. Ние вършим това, което можем и мисля, че то дава своя резултат. “, сподели още Маргаритов.
Той изясни, че е доста значимо и Народното събрание да гласоподава нормативните промени, които ще дадат опцията да се вкара възбрана за продажба и ще ангажират с казуса и други институции като Министерство на вътрешните работи, Агенцията за протекция на детето и други
„ В момента има административна мярка, която може краткотрайно да спре продажбите, а нормативната мярка, която ще вкара възбрана, би трябвало да ги спре вечно. Тъй като сега няма възбрана, няма наказания. Но в случай че някой наруши заповедта за краткотрайно прекъсване, може да бъде глобен с санкция до 25 000 лева Нека всеки да си даде ясна сметка, че тези санкции ще бъдат наложени, тъй като екипите на КЗП ще участват на терен в идващите дни, а уповавам се и след вторник “, сподели още икономическият зам.-министър.
Той заяви и че законови промени ще дадат опция за надзор и на продажбите на божествен газ в интернет. Тогава и ГДБОП, дружно с КЗП, ще може да санкционира притежателите на уеб сайтове, които се занимават в нарушаване с това.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР