София. Проектите за интегриран градски транспорт в големите градове и

...
София. Проектите за интегриран градски транспорт в големите градове и
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Енергийната ефективност и модерният градски транспорт са ключови за подобряване на околната среда и качеството на живот

София. Проектите за интегриран градски превоз в огромните градове и ограниченията за енергийна успеваемост, изпълнявани от Министерството на районното развиване и благоустройството със средства от бюджета и Европейски Съюз oказват най-голямо въздействие върху възстановяване на околната среда, чистотата на въздуха и повишение качеството на живот. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която дружно с посланика на Франция у нас – н. прочие Ерик Льобедел отличи общините лауреати в категориите „ Устойчива подвижност “ и „ Енергийна успеваемост на постройките “ в тазгодишното издание на състезанието „ Екообщина 2017 година “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството . Конкурсът се организира за втора поредна година от Посолството на Франция в България, а Министерството на районното развиване и благоустройството е един от сътрудниците на самодейността, допринасяща за повишението на осведомеността на българските общини по тематиките, свързани с устойчивия град.
В категория „ Устойчива подвижност “ премиите получиха общините Самоков - за построените 10 км велоалеи и план за поощряване потреблението на електрически автомобили, и Бургас - за плановете си за “Интегриран градски превоз ” и „ Интегриран модел за ръководство и надзор на публичния превоз “. Призовете за „ Енергийна успеваемост на постройките “ отидоха в общините Смядово и Габрово поради множеството сполучливи планове и начинания за енергийна успеваемост.
Заместник-министър Николова акцентира значимостта от запазване на околното пространство и прикани за повече напъните от институциите и обществото в ограничения за възстановяване на климатичните условия и понижаване на нездравословните въздействия. Според нея в последните години българските общини са създали значително стъпки, с цел да подобрят качеството на живот в обитаемоте места. „ Узряхме доста в годините в метода си към околната среда и заобикалящото ни пространство. Ако при започване на участието ни в Европейски Съюз наш главен приоритет бе търсенето на финансиране, с цел да покрием избрани дефицити в друга инфраструктура, с цел да реализираме резултат за градовете и те да се развиват, през днешния ден приказваме по тази причина, освен да модернизираме и подменим публичния градски превоз, а какъв брой нездравословни излъчвания бихме икономисали от това в града “, уточни Деница Николова.
Според нея България към този момент е извървяла пътя си във връзка с екологичното развиване и даде образец с проектите за градско развиване, в които все по-често се приказва за подмяна на транспортните средства с различни способи на предвижване, разширението на зелените площи, построяването на паркове и детски площадки. „ Министерство на регионалното развитие влага не малко старания във връзка с поддръжката на политиката за екологична среда “, сподели още зам.-министър Николова и акцентира, че в програмния интервал до 2020 година с европейско финансиране се осъществят огромни планове за устойчивата градска подвижност за възстановяване на трафика, понижаване на нездравословните излъчвания и развиване на различни разновидности за предвижване. Тя уточни като знакова в това отношение инвестицията за интегриран градски превоз на София, който е дал положителни резултати за възстановяване на качеството на въздуха. Мерките за енергийна успеваемост на публични и многофамилни жилищни здания също дават не дребен принос в качествената среда за живот.
Сред формалните посетители на събитието бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметове, представители на компаниите, спонсори на състезанието и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР