София. При последното преброяване около 170 000 души имат репродуктивни

...
София. При последното преброяване около 170 000 души имат репродуктивни
Коментари Харесай

Д-р Минко Еврев: Над 170 000 души у нас имат репродуктивни проблеми, темповете започват да се покачват

София. При последното броене към 170 000 души имат репродуктивни проблеми, само че това беше преди една година. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус ” доктор Минко Еврев - репродуктивен АГ експерт в Първа САГБАЛ „ Св. София ”. „ Но да не забравяме, че непрекъснато идват нови двойки от смесени бракове, които живеят в чужбина и по тази причина не може да се каже какъв брой тъкмо са хората у нас с проблеми с репродуктивното здраве. Статистиките се вършат към края на календарната година, по тази причина те са сигурно над 170 000 “, разяснява доктор Еврев. По думите му през годините е имало миг, в който броя е спадала, заради икономическата миграция, само че в този момент още веднъж с високи темпове стартира да се повишава.
Той посочи, че през миналия век най-честите аргументи за репродуктивни проблеми са били венерическите болести и то основно трипер и сифилис, само че към днешна дата са полово-причиняваните инфекции, което най-често е хламидия, микоплазмата, урепламата, трихомоните. „ Те водят до разнообразни инфекции, уретрити, простити, салпингити, цистити. На последващо място идва ендометриозата, миоматозната матка (полипите) “, разясни доктор Еврев. Според него различен чест фактор е наднорменото тегло както при дамите, по този начин и при мъжете, което от своя страна води до разстройство в хормоналния баланс, а от там до ендокринен стерилитет. „ Също по този начин и ниското тегло е фактор, тъй като при дамите той води до нарушавания в менструалния цикъл, а от там до липса на овулация, до късна овулация, при което яйцеклетката към този момент е презряла и не става за оплождане “, добави лекарят и акцентира, че не би трябвало да се не помни и стресът, който при дамите води до ранна менопауза и ендокринен стерилитет, а при мъжете – до импотентност, утежняване на оплодителната дарба на сперматозоидите.
„ На напред във времето изниква и една нова обществена причина, която се показва в желанието на пациентите първо да се осъществят професионално и финансово, а по-късно мислят за поколение. Доста от пациентите идват с съвсем изцяло привършен яйчников запас след 40-годишна възраст. И при мъжете годините оказват въздействие на количеството и качеството на половите кафези “, сподели още доктор Минко Еврев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР