София. Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе

...
София. Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница

София. Премиерът Бойко Борисов и румънският му сътрудник Михай Тудосе откриха новия Граничен контролно-пропусквателен пункт Кайнарджа-Липница.
Пред публицисти Борисов изрази вяра, че Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кайнарджа - Липница " няма да е последният граничен пункт, който ще открием дружно с румънския министър председател. Според Бойко Борисов с този нов обект се дава опция за взаимно развиване на търговия и туризъм. " Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница ", сподели още той. „ Днес през целия ден двете държавни управления (румънското и българското) ще решаваме проблеми, които имаме, само че изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява популацията, бизнеса, туризма, толкоз повече се опознаваме “, сподели Бойко Борисов.
От своя страна министър-председателят на Румъния Михай Тудосе съобщи, че днешният ден отбелязва доста значим миг за връзките сред България и Румъния и е разследване на доста старания от страна на двете страни.
Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 година, когато държавното управление на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. Граничният пункт е издигнат по план, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие Румъния – България, която се управлява от Букурещ. От българска страна бе построен 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и поради разликата в габаритите пътят заставам затворен дълго време. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков – през март 2017 година беше контрактувано пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават единствено коли с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава неразрешен.
През юли министър председателят Бойко Борисов разиска откриването на пункта с с румънския си сътрудник Михай Тудосе, а на държавното съвещание предходната седмица държавното управление утвърди решение за откриването на пункта Кайнарджа – Липница и утвърди меморандума за започване на договарянията за третия мост сред България и Румъния. На пункта ще има едно контролно-пропусквателен пункт, което ще се обслужва дружно от български и румънски гранични служители на реда и митничари.
Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да ползват взаимен надзор на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и транспортни средства следва да бъдат спирани единствено един път за осъществяване на инспекции при влизане и излизане. По силата на Споразумението и в сходство с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е построен на румънска територия, като са планувани уреди за гранични инспекции както на румънските, по този начин и на българските гранични полицейски органи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР