София. Предложения за промени в Наредбата за организация на движението

...
София. Предложения за промени в Наредбата за организация на движението
Коментари Харесай

Общински съветници от ГЕРБ-СДС предлагат премахване на безплатния „служебен абонамент“ и нова структура на платените зони в София

София. Предложения за промени в Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община оферират общинските съветници от ГЕРБ-СДС. Това оповестиха от пресцентъра на Столичен общински съвет . Най-общо измененията обгръщат паркоместата в режим „ длъжностен абонамент “, уголемение на „ синя “ и „ зелена “ зона за паркиране, въвеждане на правилник за товарно-разтоварителни действия в платените зони, както и възбрана за влизане на МПС в някои сектори в избрани времеви шпации.

Първа група:
Промени свързани с реда и изискванията на даване на паркоместа в режим „ Служебен абонамент “:
- унищожаване на безплатния режим „ Служебен абонамент “;
- ограничение на използването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до 5 броя паркоместа в режим „ Служебен абонамент “ за даден административен адрес;
- въвеждане на продължен режим „ Служебен абонамент “ - годен в часовия диапазон от 19.30ч. до 23.30 ч. и уголемен режим “Служебен абонамент ” - годен в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 ч.
- въвеждане на правилник за прилагане на паркоместа в режим „ Служебен абонамент “ за потребностите и активността на Народно заседание на Република България.

С препоръчаните промени ще се отстранен привилегиите за гратис прилагане на паркоместа от разнообразни държавни, културни, общински и други институции. Промените ще допринесат за увеличение броя на употребените паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за жителите. Уеднаквяването на изискванията за прилагане и ограничаването на броя им, ще ги редуцира с към 430 броя, т.е паркоместата в режим „ Служебен абонамент “ ще намалеят с към 29%, разяснява Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по превоз на СОС.

Втора група:
Въвеждане на правилник за разкриване на паркоместа за товаро-разтоварни действия в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен стеснен достъп на МПС и ред и условия за използването им от живущи и икономически субекти.
В зоните с въведен стеснен достъп на МПС /пешеходни зони/ ще има места, които да се употребяват до 30 минути при съществуване на публикуван пропуск и възнаграждение на цената за паркиране /50 ст. или 1 лева./от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при съществуване на публикуван пропуск – гратис до 30 минути, два пъти на ден. Местата за товаро-разтоварни действия в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат непокътнати за осъществяване на тези действия в границите на работното време на съответната зона.

Трета група:
Разширяване „ Зелена зона “ в кв. Зона Б-19, регион Възраждане и разширение на “Синя зона ” за сметка на обсега на “Зелена зона ”. „ Съобразявайки се с връзката, която бе извършена в самите региони с платено паркиране и по предложение на районните кметове са направени съответните промени “, изясни Зарков.
„ Важно конкретизиране е, че Промяната от „ зелена “ на „ синя “ зона няма да се отрази на към този момент заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези региони. “, уточни Румяна Милова, дирекция „ Паркиране и подвижност “ на ЦГМ. Тя добави, че ЦГМ продължава да образова инспектори-контрольори, които към този момент работят и които ще глобяват, както за неплатено, по този начин и за погрешно паркиране.

Четвърта група:
Увеличаване на работното време на „ Синя зона “ от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 ч.

Пета група:
Въвеждане на забрани за влизане на МПС в някои сектори в избрани времеви шпации:
- ул. " Пиротска " в сектора сред бул. " Княгиня Мария Луиза " и бул. " Ст. Стамболов " - от 09.00 до 21.00 часа;
- бул. " Ст. Стамболов " в сектора сред ул. " Екзарх Йосиф " и бул. " Сливница " (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа;
- ул. " Екзарх Йосиф " в сектора сред ул. " Г. С. Раковски " и ул. " Г. Бенковски " - денонощно;
- в зоната към НТ " Иван Вазов " - денонощно;
- ул. " Граф Игнатиев " сред бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и ул. " Алабин " - непрекъснато.
- бул. " Витоша " от бул. " П. Евтимий " до бул. „ Ал. Стамболийски “- непрекъснато.
- ул. „ Георг Вашингтон “ от ул. „ Трапезица “ до ул. „ Пиротска “ - непрекъснато
- ул. „ Съборна “ от пл. „ Света Неделя “ до ул. „ Цар Калоян ” – непрекъснато.
- ул. „ Съборна “ от ул. „ Леге “ до ул. „ Княз Александър I ” – непрекъснато.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР