София. Предизвикателствата пред Европейския съюз и резултатите от европейските избори

...
София. Предизвикателствата пред Европейския съюз и резултатите от европейските избори
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди проблемите пред ЕС с министъра на федералните и европейските въпроси на германската провинция Хесен

София. Предизвикателствата пред Европейския съюз и резултатите от европейските избори разискаха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на федералните и европейските въпроси на немската провинция Хесен Лусия Путрих. Това оповестиха от прессекретариата на президента . „ Не се сбъднаха най-големите страхове, че ще завоюват тези, които са срещу Европа. Сега е нужен повече разсъдък в политическите сили, които би трябвало ясно да разчетат посланията на европейските жители “, посочи Илияна Йотова. От своя страна, Лусия Путрих изрази вяра, че спечелилите на евроизборите ще вложат напъните си за развиването на Европа.
Министърът на федералните и европейските въпроси прояви интерес към позициите на вицепрезидента по редица тематики от европейския дневен ред. Обсъдено бе избирането на новата Европейска комисия и нейния ръководител. Илияна Йотова чака новата Европейска комисия да бъде образувана чак първоначално 2020 година Вицепрезидентът не изключва опцията да се появят нови претенденти за неин ръководител.
„ Преди въпроса за постовете е въпросът за смяна в европейските политики “, посочи Илияна Йотова. Лусия Путрих уточни, че са нужни общи решения за политиката по миграция и убежища и политиката за сигурност, че е належащо ясно разграничаване сред икономическите мигранти и търсещите протекция. „ Не им доближи смелостта на евроинституциите да завършат мандата си с смяна на Дъблинския правилник и приемането на обща миграционна политика “, съобщи Илияна Йотова. Вицепрезидентът уточни, че България като външна граница на Европейски Съюз е заинтригувана от смяна на този правилник и вдишване на отговорността за мигрантите и бежанците от всички страни членки. „ Най-опасната наклонност е групирането на страни по ползи “, посочи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът изрази паниката си от проявата на двойни стандарти в Европейски Съюз, което е една от главните аргументи за обезверяване на европейските жители. „ Двойни стандарти от качеството на храните до позицията на някои страни членки срещу приемането на България в Шенген, в случай че страната ни от дълго време е изпълнила техническите критерии, а и пази доста по-добре външните граници на съюза от други страни, които са членки на безвизовото пространство “, уточни Илияна Йотова.
На срещата бе споделена общата позиция, че е нужна смяна при взимането на решения в Съвета на Европейски Съюз. За общо решение в този момент е належащо безусловно болшинство, което неведнъж блокира процесите. Лусия Путрих означи, че тази остаряла процедура към този момент не може да се употребява при 28 страни членки.
Илияна Йотова уточни нуждата от инспектиране на Лисабонския контракт, защото в него има прекалено много регулации в сфери, където не са нужни, и липсва съгласуваност във значими политики като миграцията и сигурността. „ Лисабонският контракт не е един път вечно даден, нужен е градивен разговор за промени “, означи Лусия Путрих. Не на последно място бе изтъкната изчезналата роля на Европейския съюз на интернационалната сцена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР