София празнува 141 години от Освобождението сиСофия отбелязва на 4

...
София празнува 141 години от Освобождението сиСофия отбелязва на 4
Коментари Харесай

София празнува 141 години от Освобождението си

София чества 141 години от Освобождението си
София отбелязва на 4 януари 141 години от Освобождението на града от турско иго, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С празнично пердашене на камбаните на централните софийски храмове, признателен молебен и литийно шествие ще бъде маркирана годишнината от навлизането на съветските войски под предводителството на военачалник Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско иго.

София е освободена преди 140 години без насилия, без пожари, както се е възнамерявало, без изтребване на популацията. Тук бързата реакция на съветските войски, които проникват стремително в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го изоставен, както и волята на жителите на града, водят до неговото избавление през 1878г.

Благодарственият молебен беше в храм „ Света Неделя ”, където се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко.

Благодарственият молебен ще се състои в храм „ Света Неделя ” от 10 ч. Именно там преди 140 години се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко. Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител ще бъде от 10.30 ч., а от 11 ч. ще се състои литературно-музикална стратегия и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР