София Прайд“, най-голямото шествие в защита на човешките права в

...
София Прайд“, най-голямото шествие в защита на човешките права в
Коментари Харесай

София Прайд настоява за равноправие и уважение

„ София Прайд “, най-голямото шествие в отбрана на човешките права в България, се организира в столицата. Събралите се упорстват за пълноправие и почитание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ За 16-та поредна година се организира „ София Прайд “ макар дъжда, макар провокациите, макар всички фалшификации, които видяхме през последните, хората са тук и за 16 път стачкуват за пълноправие на ЛГБТ общността “, описа Лидия Драгоева от Фондация „ Билитис “, един от уредниците на събитието.

Според нея към този момент няма индикации да дойдат по-малко хора от предходната година. „ Въпреки че е рано и вали към този момент има много хора. Хората не се вълнуват толкоз от времето, колкото от опцията най-малко един път в годината да покажат, че ЛГБТ хората са част от обществото “, изясни тя.

 Лидия Драгоева

Днешната стратегия включва редица концерти, както на млади, по този начин и на одобрени звезди.

„ Основното обръщение е да не имат вяра на дезинформация. „ София Прайд “ има за цел да реализира пълноправие и съответните ни претенции тази година са въвеждане на квалифицирани сформира за закононарушенията от ненавист, по хомофобски подбуди от Наказателно-процесуален кодекс, признание на правата от еднополовите фамилии, както и да се спрат нападките над транс общността, да се сътвори административна процедура за промяна на пола ”, посочи Драгоева.

Никол Ангелова е доброволец и взе участие в „ София Прайд “ за повторно. Пред БГНЕС тя сподели, че би трябвало да има повече хора като тях, които са открити и застават с имената си, тъй като те не са разнообразни от останалите, а просто имат друга полова ориентировка. „ Ние плащаме налози, имаме домашни любимци, вървим на работа и всевъзможни други неща, които не ни вършат разнообразни. Искам да кажа на хората, че няма от какво да се опасяват и би трябвало да бъдат по-открити ”, счита Ангелова.

 Никол Ангелова

Диди Димитров също е участник в „ София Прайд “. Пред БГНЕС той описа, че посещава Прайда от 7-8 години, а от към 5-6 години се включва като участник. „ Мисля, че всичко, което хората желаят да създадат тук е просто всеки да се усеща добре в кожата си, да се усеща признат и да получи почитание “, сподели той. Димитров разяснява, че през първите години на осъществяване на Прайда са взели участие към 4000-5000 души, до момента в който в този момент идват над 10000-15000 души и това е доста положително, тъй като се вижда по какъв начин от ден на ден хора стартират да се отпускат. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР