София. Постиженията на социалистическата народна република България от мечтите на

...
София. Постиженията на социалистическата народна република България от мечтите на
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП: Постиженията на социалистическа България от мечтите на Благоев днес изглеждат като блян

София. Постиженията на социалистическата национална република България от фантазиите на Димитър Благоев през днешния ден, за жалост, наподобяват като идеал за нас. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов по време на формалното честване на 163-ата годишнина от рождението на създателя на проведеното социалистическо придвижване в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . То се организира в къщата-музей на Димитър Благоев-Дядото в Банкя. Организатори на събитието бяха Националният съвет на Българска социалистическа партия, Градският съвет на Българска социалистическа партия - София и Районният съвет на социалистите в Банкя.
Официален посетител беше ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По време на честването двамата с Калоян Паргов връчиха публично и членските карти на 16 новоприети социалисти. На събитието участваха още народни представители от Българска социалистическа партия, евродепутатът Петър Витанов, общински съветници, районни ръководители и представители на разнообразни публични организации.
" За поредна година се събрахме в къщата-музей на първоапостола, първопроходника на лявото придвижване в България Димитър Благоев, с цел да си напомним мислите и делото на този огромен българин и да почерпим сила от тях ", разяснява Калоян Паргов. " Когато Димитър Благоев се качва на политическата сцена на следосвобожденска България, той ясно си дава сметка за историческата задача, която му следва. А точно - основаването на българската социалдемократическа партия. Той стартира политическата си активност като приключен болшевик и подобен остава до края на живота си - пореден, праволинеен, принципен. Георги Бакалов споделя, че могъщото си оръжие Благоев придобива от учението на марксизма. То му дава опция да направи едно велико изобретение за времето си, а точно - работническата класа в България. С това той дава подтик на научната мисъл, както и личен принос за основаването на една нова социална мощ в България. 20 години след гибелта на Дядото фантазията му за социалистическа национална република става към този момент факт. Тя просъществува близо половин век, само че обществените измерения на този интервал през днешния ден, за жалост, наподобяват като недостижима фантазия и идеал ", съобщи той.
Калоян Паргов се спря и на един малко коментиран аспект от публичната активност на Димитър Благоев. В интервала 1911-1915 година Дядото е общински консултант в София.
" Тъй като сме на прага на следващите значими избори за нас, софиянци, бих желал да напомня обстоятелства от активността на Благоев ", продължи Калоян Паргов. " Преди малко повече от 100 години в Царска България той се е борил за цивилен и градски дела, които през днешния ден звучат повече от настоящо - за прекъсване на трамвайната концесия, за строителство на общински жилища и против корупцията измежду служителите. По време на мандата си през 1911 - 1915 година той праволинейно пази ползите на своите гласоподаватели, пледира за наличен общестен градски превоз, за жилищна политика, за всеобщо обучение и опазване на здравето. Днес, след съвсем 30 години дясно ръководство в София, ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, се борим за същото. И от всички нас зависи на идните локални избори да спечелим доверието на софиянци и да претворим в действителна политика това, за което е мечтал създателят на нашата партия Димитър Благоев ", уточни Паргов.
Лидерът на Българска социалистическа партия - София добави, че делото и престижът на Дядото са оценени още от съвременниците му. " На погребението му през 1924 година се стичат над 200 000 души. Далеч не всички те са комунисти. Нещо, което до тогава не се е случвало, не се случва и по-късно. Длъжни сме, в случай че желаеме да се назовем същински почитатели на делото на Благоев, да работим и да се борим за народна власт, налична за всички хора, за обществена народна власт. Днес ние имаме опция да покажем, че фантазията му не е единствено червен мак уединен, а може да бъде действителност в България ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР