София. Поклонението пред тленните останки на проф. Божидар Димитров ще

...
София. Поклонението пред тленните останки на проф. Божидар Димитров ще
Коментари Харесай

Поклонението пред тленните останки на проф. Божидар Димитров ще е на 4 юли в Националния исторически музей

София. Поклонението пред тленните остатъци на проф. Божидар Димитров ще е на 4 юли 2018 година (сряда) от 10.00 до 16.00 часа в Националния исторически музей, София, Бояна, ул. „ Витошко лале ” №16. Това се показва в съболезнователен адрес от колектива на Националния исторически музей . „ фокус “ разгласява съболезнователния адрес без редакторска интервенция:

На 1 юли 2018 година вечно ни напусна дългогодишният шеф на Националния исторически музей, прелестният началник, сътрудник и другар проф. доктор Божидар Димитров Стоянов (1945 – 2018 г.).
От този свят ненадейно си отиде извънреден академик, историк, учител, началник, журналист, който вечно ще остане в научната и в културната памет на България.
Ние, неговите сътрудници от Националния исторически музей (НИМ), имахме изключителния късмет и привилегията да работим години наред под управлението на този почитан, утвърден и доста работлив академик, който бе предан всецяло на обичаната си история и на - без пресилване - на с в о я музей.
С изумителната си продуктивност, с професионалната си непримиримост и съобразителност той взе участие интензивно в основаването, в укрепването и в одобряването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България, с влиятелно име у нас и в чужбина.
Едновременно с дълбоката и плодотворна вадичка, която неуморно и поредно прокарваше в българската просвета и просвета като лекар на науките, професор, учител, Божидар Димитров бе и непостижим и неотразим посредник и полемист - постоянно нападателен и встрастен, само че постоянно безкористен, почтен и правилен.
Той живя някак забързано, пламенно, непринудено, само че и целеустремено, като внесе в културната съкровищница на България десетки забележителни научни и научно-популярни книги и сборници, стотици студии, монографии, публикации. Всичко, излязло отдолу под надареното му перо, бе задълбочено и съществено и в това време - увлекателно и имаше чудното свойство бързо да се изчерпва от рафтовете на книжарниците и библиотеките. Поради една напълно елементарна причина – постоянно е забавно и вълнуващо. Той бе обичан създател, ефирен водещ и прям събеседник на дребни и огромни, на селяни и жители, на хора от всички обществени пластове и с разнообразни специалности. Една от най-отчетливите аргументи за това бе неговото безгранично, съвсем неистово родолюбие, неговия животворен и утвърждаващ шовинизъм, неговата мощна и изстрадана обич към българите – във и отвън рамките на страната ни.
В тях, в сънародниците си, в техните благополучия и болки, той намираше смисъла да продължава с непрестанните си многопластови исторически търсения, с благородните си, непроменяемо патриотични начинания. Всичко това правеше в името на Майка България, за реализиране на нейните национални идеали. Именно и поради това той се опита да работи пълноценно и на политическото занятие, като и там бе същият – автентичен, непосредствен, ексцентричен, само че постоянно устойчиво тежащ на мястото си. Неукротимият му дух, който не знаеше отмора, в последно време го изпрати още веднъж в тази комплицирана сфера и до последните си часове той работеше по следващия си политически план – богат персонален влог за целокупния триумф на България.
Като началник професор Димитров бе респектиращ и справедлив; като сътрудник – търпелив и разбран; като другар – правилен и великодушен. А във всички тези „ длъжности “ - непроменяемо /само/ироничен, с неповторимото си възприятие за комизъм.
Ето какъв човек загубихме без време.
Има нещо тъжно в това, че на професор Димитров не му доближиха дните, с цел да довърши огромните си строителни и възстановителни инициативи – на материи – на монументи, замъци, църкви, на гробове на национални герои и други, и на хрумвания – за нови изследвания, открития, книги. Но по този начин е - нормално след такива „ енциклопедични “ натури постоянно остава и по нещо незавършено. Малката ни разтуха е, че това, което професор Димитров ни оставя в завещание, е намерило или занапред ще откри място във безконечния културен „ трезор “ на България. А той самият вечно ще остане в сърцата ни и като незаместим началник, само че и просто като сърдечен сътрудник и другар, на който постоянно можеше да се разчита в тежки моменти.
Сега тежките моменти са най-много за неговите близки и родственици, на които изричаме откровени съболезнования.
Загубата ни е огромна. Скърбим за професор Божидар Димитров.
Прекланяме се пред светлата му памет.

От колектива на Националния исторически музей
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР