София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе - това са градовете, които

...
София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе - това са градовете, които
Коментари Харесай

Избори 2023: Кой спечели най-големите градове в България?

София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе - това са градовете, които постоянно вземат решение кой ще ръководи България. Затова и напъните на най-големите партии са фокусирани върху тях.

Оттам се разпределят 95 от 240 мандата в Народното събрание. Те ще дадат и отговор на въпроса дали ще има същинска смяна на политическата среда след локалните избори през есента на 2023 година, или ГЕРБ ще резервира превъзходството си.

Ако гласуването на парламентарните избори на 2 април може да се одобри за конвенционален индикатор, се вижда тази картина:
ПП-ДБ е първа мощ в градовете София, Пловдив и Русе, като изостава с малко от ГЕРБ във Варна и губи Бургас.ПП и Демократична България обаче би трябвало да се борят с наклонност, която не работи в тяхна изгода - съдружният резултат се оказва по-слаб от този през 2022 година във всеки от тези градове, до момента в който ГЕРБ са съумели да възстановят най-малко дребна част от гласоподавателите си.
" Продължаваме промяната - Демократична България " имат безапелационно състезание в изборните региони от Столична община, или приблизително 32% повече гласове от ГЕРБ в цяла София. Особено забележима е тази разлика в най-големия 23 МИР, в който попада " Младост " и регионите " Витоша ", " Изгрев ", " Красно село ", " Лозенец ", " Панчарево ", " Студентски " и " Триадица ".

Пловдив-град (16 МИР) е вторият напълно градски изборен регион, в който ПП-ДБ лишават миналогодишното водачество на ГЕРБ. Разликата сред гласовете на двете обединения е 14% в интерес на листата на ПП-ДБ.

Не единствено Пловдив, само че и Русе избира " Продължаваме промяната - Демократична България " като първа политическа мощ за първи път от ноември 2021 г.- това важи както за резултата в цялата област, по този начин и в нейния център.

Резултатите от изборите на 2 април демонстрират, че в община Русе (градът и още няколко прилежащи села) ПП-ДБ имат малко над 14 000 гласа или 22,4% повече поддръжка, в сравнение с ГЕРБ.

Предимството им понижава доста, когато към гласовете на хората от Русе се прибавят желанията на гласоподавателите от прилежащите общини. ГЕРБ има повече бюлетини от ПП-ДБ в шест от общо седем измежду тях - изключението е Ветово. Но даже на този декор " Промяната " е първа мощ в региона.

Ситуацията става още по-сложна, когато се види салдото на силите сред ГЕРБ и ПП-ДБ в МИР Варна на изборите на 2 април.

В цялата област партията на Бойко Борисов има над 30% повече гласоподаватели от тези на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Около 10 са секциите във Варненско, в които ГЕРБ и Движение за права и свободи се оказват съвсем единомислещ избор на популацията - да вземем за пример в ромските села Изворско и Въглен (община Аксаково).

Разликата в действителни гласове в целия 3 МИР Варна е към 13 000 - малко повече от съмнителния връх, който някогашната хостеса сложи с преференции на Избори 2023 в листата на ГЕРБ.

В общини като Долни чифлик, Дългопол и Девня гласовете за ГЕРБ са четири пъти повечеот тези за ПП-ДБ.

Град Варна обаче е съвсем поравно разграничен сред първите две политически сили - с преднина на ГЕРБ от едвам 853 гласа - което дава по-широко пространство за деяние на ПП-ДБ за локалните избори против Иван Портних.

За разлика от тях - Бургас остава " цитадела " на ГЕРБ на 2 април 2023. Партията на Борисов води пред Политическа партия с към 29% на регионално равнище и с 10,6% на територията на община Бургас.

Интересната замяна на позициите е Несебър, където ПП-ДБ се оказват с повече гласоподаватели от ГЕРБ.
Важно е да се означи, че локалните избори в морските общини се въздействат от правила, които постоянно нямат нищо общо с политиката на национално равнище - в това число и поради фактора с кметовете от инициативни комитети или " бизнес " партии, които управляват някои администрации.Вижда се, че " Възраждане " демонстрира доста високи резултати тук-там по Черноморието, а Движение за права и свободи е с цялостна доминация в община Руен (Бургас), където можете да срещнете секции с по 643 от 687 гласа за една партия - ексклузивен резултат освен като интензивност, само че и като безспорни стойности за Избори 2023.И още: разпределението на гласовете разрешава прогнозата, че кметските избори съвсем на всички места ще се решат с балотажи, при които ще се проявят напълно разнообразни ползи по места.
Къде отиват гласоподавателите сред 2022 и 2023 година?

Тук новината за ПП-ДБ не е добра. Ако се направи съпоставяне сред сумата от гласове за двете листи на парламентарните избори през 2022 година и общия резултат от 2 април 2023 година, се вижда очевиден отлив.

Малко над 31 000 гласа " се губят " за Политическа партия и Демократична България в 5-месечния интервал сред последните два парламентарни вота в София, Пловдив и градските секции на Варна, Русе и Бургас.

Това е съвсем половината от разликата, с която обединението губи от ГЕРБ в цяла България.

Изоставането е в диапазон сред 9 и 14% от миналогодишния резултат на Политическа партия и Демократична България, взети дружно - не е фрапантен срив, само че мащабът на тези региони е задоволително огромен, с цел да повлияе съществено.

На този декор ГЕРБ набявя нови гласове с дребни стъпки - с общо към 6500 гласа в петте следени града. Предимството на партията по отношение на ПП-ДБ идва поради провинциалните общини.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР