София. Първо встъпително заседание проведе Работната група към ВСС по

...
София. Първо встъпително заседание проведе Работната група към ВСС по
Коментари Харесай

Работна група към ВСС за изготвяне на предложения за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела проведе първото си заседание

София. Първо встъпително съвещание организира Работната група към Висш съдебен съвет по план „ Въвеждане на начини за различно разрешаване на разногласия в правосъдната система в България - пилотно въвеждане на наложителна правосъдна медиация; доизграждане на мрежата от правосъдни центрове във всички окръжни региони на страната; създаване на тактика за пълноценно потребление на други различни начини за разрешаване на разногласия “, оповестиха от Висш съдебен съвет.

По време на срещата бяха разисквани разпоредбите за организацията и активността на Работната група, проекта за нейната работа и други организационни въпроси. За член на Работната група бе определена доцент доктор Петя Неделева от ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Работната група е с мандат 6 месеца, като въз основа на „ Концепцията за въвеждане на наложителна правосъдна медиация по цивилен и търговски каузи “ (приетата от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет през м. февруари 2021 г.) ще бъде направен проект за нужните промени в работата на съда и на правосъдните центрове по медиация, в това число законодателни промени, свързани с въвеждането на наложителна първа среща по медиация. Предложенията ще се съгласуват със заинтригуваните лица – съдии, юристи и посредници. Предстои да бъдат избрани групите каузи, за които ще се ползва наложителна медиация, както и съответните процедури за провеждането ѝ. Ще бъдат направени критерии за подготовка и стандарти за асортимент на посредниците, модели и правила за образование на съдии и посредници, за въвеждане на системи за надзор и гарантиране на качеството на провежданите медиации.
Работната група е основана с решение на Пленума на Висш съдебен съвет по протокол № 13/08.07.2021 година и е в състав: госпожа Даниела Марчева - член на Висш съдебен съвет, административните ръководители на Софийски областен съд - арбитър Александър Ангелов, на Окръжен съд – Варна - арбитър Марин Маринов, на Районен съд – Пазарджик – арбитър Веселка Златева, на Районен съд – Перник – арбитър Михаил Алексов, магистрати от Софийски градски съд – Александър Ангелов и Евгени Георгиев, от Софийски областен съд – Даниела Александрова – зам. административен началник, Окръжен съд – Варна – Десислава Жекова – зам.-административен началник юристи и посредници, госпожа Биляна Гяурова – зам.-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на посредниците, госпожа Свилена Димитрова и госпожа Албена Комитова – юристи и посредници. В срещата участваха и адв. Красимир Недев - представител на Висшия адвокатски съвет, госпожа Чонка Ковачева – н-к отдел „ Международни стандарти и нормативна уредба “ от квотата на омбудсмана на Република България и на госпожа Донка Аврамова – държавен специалист в Министерство на правораздаването.
Проектът на Висш съдебен съвет е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност и с него се надгражда предходния план на Министерство на правораздаването и Висш съдебен съвет за поощряване потреблението на медиацията като различен прийом за решение на разногласия. С неговото осъществяване са построени 5 центъра по медиация в петте апелативни региони, надлежно в Окръжен съд – Велико Търново, Окръжен съд – Враца, Окръжен съд – Добрич, Окръжен съд – Пловдив и Окръжен съд – Сливен.
Следващото съвещание на Работната група ще се организира при започване на месец декември 2021 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР