София. Отчита се положителна промяна на ключовите макроикономически индикатори на

...
София. Отчита се положителна промяна на ключовите макроикономически индикатори на
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Изготвихме пътна карта с новия подход към регионалната политика с посока за едно по-добро бъдеще за развитие на регионите

София. Отчита се позитивна смяна на основните макроикономически знаци на общественото и икономическо развиване за всички региони в страната на равнище NUTS2 през интервала 2014-2016 година Това стана ясно на съвещание на Съвета по районна политика към Министерството на районното развиване и благоустройството, чийто ръководител е заместник-министър Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Резултатите от осъществените междинни оценки на районните проекти за развиване на шестте региона от равнище 2 сочат настъпили забележими позитивни промени по повод положението на просветителната, здравната и културната инфраструктура, развиването на туристическите атракции, построените автомагистрали, подобряването на положението на някои прави от районната пътна инфраструктура, вложенията за интегрираното развиване на градовете и подобряването на качеството на градската среда. Обобщените резултати демонстрират обща наклонност за всички региони в повишаването на Брутният вътрешен продукт, който надвишава заложените междинни целеви стойности. Налице е обща наклонност и повишаване на приходите. Необходими са обаче ограничения, ориентирани към справяне с демографските проблеми и икономическата интензивност на районно равнище.
„ Оценявайки напредъка във връзка с икономическия напредък от присъединението ни към Европейски Съюз до 2015 година се установи, че смяната във връзка с Брутният вътрешен продукт на човек, като дял от междинния за ЕС-28 варира от 2% повишаване за Северозападен регион /СЗР/ до 9% за Югозападен регион. Единствено Югозападният регион /ЮЗР/ е достигнал 76% от междинния Брутният вътрешен продукт за човек от Европейски Съюз, което се дължи основно на столицата София “, регистрира зам.-министър Николова.
Като отрицателна наклонност в междинните оценки е посочено, че в някои райони от страната към момента не са достигнати темповете на напредък, според европейската ранглиста за развиване, както и по-големите вътрешнорегионални и междурегионални разлики. „ В тази връзка планираме серия от съвещания на Съвета, на които да се преглеждат въпроси като дефиниране и осъзнаване ролята на районната политика за развиването на регионите “, уточни зам.-министър Николова. Един от акцентите за реализиране на тези цели е посредством усъвършенстване качеството и броя на стратегическите документи за районно и пространствено развиване, тяхната взаимообвързаност, причинност и практическа йерархичност. От основно значение е и възприемането на районната политика като хоризонтална тематика, подобряването и синхронизирането на ръководството на районното развиване, както и усилване ролята и компетенциите на районно равнище, оптимизиранe процесите на финансиране, по-фокусирано наблюдаване и оценка на стратегическите документи.
„ Негативните процеси, като негативния натурален приръст, негативния машинален приръст, отрицателните промени в структурата и застаряването на популацията, квалификацията на работната мощ, не могат да бъдат преодолени в кратковременен и средносрочен проект, по тази причина е нужно да се образуват дълготрайни политики с посока за последователност “, означи Николова. По думите й е нужна смяна, която да разреши използването на интелигентни решения за характерните проблеми на дадена съответна територия, обвързвана с идентифицирането на потребностите на регионите и използването на нови и съвременни подходи, които да трансфорат заканите във благоприятни условия, а слабите страни в мощни. „ Процесът на доближаване на районите изисква целенасочени дълготрайни дейности за поддръжка на изоставащите региони “, съобщи още зам.-министър Николова. Тя подчертава, че Министерство на регионалното развитие е направило прелиминарен обзор и разбор на инструментите за осъществяване на политиката за районно развиване и разпознава съществени проблематични области, които се нуждаят от реформиране. За задачата е готова Пътна карта за стъпките за тяхното осъществяване.
„ Имаме потребност да потърсим синхронизация във връзка с заложените ограничения в стратегическите проекти, които одобряваме и какво се реализира с инструментите за финансиране като резултат за района. Според нея е нужно да реализираме синергия и взаимообвързаност сред по-малко на брой стратегически документи във връзка с районното развиване, само че които оформят ясни, съответни и изпълними решения за посрещане на провокациите.
Пред членове на Съвета по районна политика зам.-министър Деница Николова показа и целите на Министерство на регионалното развитие по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз. Тя означи, че уравновесеното и интегрирано развиване на територията е измежду главните акценти в хода на полемиките, които предстоят.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР