София. От 18.00 часа в Съюза на архитектите в столицата

...
София. От 18.00 часа в Съюза на архитектите в столицата
Коментари Харесай

Министър Боил Банов ще открие документалната изложба „Страната на спасените евреи”

София. От 18.00 часа в Съюза на архитектите в столицата министърът на културата Боил Банов ще открие документална галерия „ Страната на избавените евреи ”, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата/b>. Експозицията съдържа секретни отчети, писма, телеграми на немските дипломати в София през Втората международна война, както и на представителите на Гестапо и висшия немски държавен уред. Документи на Адолф Хитлер, Адолф Айхман, Ернст Калтенбрунер, Анджело Ронкали, Адолф Бекерле и Йоахим декор Рибентроп показват ролята на българските държавни управляващи в спасението на евреите през Втората Световна война.
Изложбата показва данни за хиляди директни визи за евреи от Словакия, Унгария, Румъния и някогашна Югославия, които с българска помощ съумяват да емигрират в Палестина. Телеграми и преписки за българските кораби " Милка ", " Марица ", " Беласица " и " Рудничар " свидетелстват за хиляди еврейски бежанци, получили скъп късмет за емиграция и отпътували от Констанца, Мангалия и Варна до Истанбул или Хайфа.
Експозицията акцентира и ролята на Цар Борис в спасението на евреите, както и тежките дипломатически ходове, свързани с този акт. Документите са открити в Бундесархив - Берлин, Германският политически списък на Външно министерство - Берлин, Архива на Ватикана, Военноморски музей - Варна, Централния боен списък - Велико Търново и други
Изложбата " Страната на избавените евреи " е част от Културната стратегия за Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на НФ " Култура ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР