София. Обучението и разследването са двата най-важни фактора в борбата

...
София. Обучението и разследването са двата най-важни фактора в борбата
Коментари Харесай

Обучението и разследването са двата най-важни фактора в борбата срещу употребата на допинг

София. Обучението и следствието са двата най-важни фактора в битката против използването на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички. Около това мнение се сплотиха участниците в интернационалния семинар „ Предотвратяване на използването на допинг в професионалния и в спорта за всички посредством образование и следствие “, проведен от Министерството на младежта и спорта като част от програмата му за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на министерството . Борбата с допинга е част от целите в областта на спорта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Международният семинар, който събра международния хайлайф в битката против допинга в София, се организира в два поредни дни – 24 и 25 януари. Основната тематика през първия ден беше следствието и отбраната на персоналните данни в битката против допинга, а вторият ден беше отдаден на нуждата от образование, като главен фактор за предварителна защита.
Семинарът беше открит от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на WADA Красен Кралев, вицепрезидента на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. доктор Угур Ерденер и заместник-генералния шеф по обучение и просвета в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен. Презентация за нуждата от образование на спортистите, треньорите, лекарите и помощния личен състав като предварителна защита в битката против използването на допинг изнесе заместник-генералният шеф на WADA Роб Кьолер. Той засегна тематиката за съзадването на Международен стандарт за информация и образование, върху който работи Световната антидопингова организация. По думите на Кьолер в него ще бъдат систематизирани правилата, които би трябвало да бъдат включени във всяко антидопингово образование, което националните антидопингови организации развиват, с цел да бъде то дейно. Водещият на полемиките по тематиката Клиф Колинс, който е програмен шеф на EuropeActive, акцентира смисъла на образованието освен за професионалния спорт, само че и за спорта в свободното време. По неговите думи скорошни изследвания са открили, че допинг практиките са необятно публикувани измежду хората, които спортуват в свободното време и изключително във фитнес клубовете и до този миг тематиката е подценена. Той изрази признателност към Министерството на младежта и спорта, че битката с допинга в спорта за всички е част от тематиката на проведения семинар. Както заяви и министър Кралев още през първия ден на семинара, ММС получава добра оценка за включването в тематиката за битката с допинга на спорта за всички и спорта при подрастващите. В последните години са притеснителни данните за използването на допинг в спорта в свободното време и всички страни-членки признават, че казусът е годен за цяла Европа. Министър Кралев беше безапелационен, че е належащо основаването на профилирани антидопингови стратегии за образование, които обгръщат освен спортисти, треньори, спортно-технически личен състав, само че и спортуващи в свободното време, възпитаници, фитнес инструктори и жители.
Сред участниците в полемиките, които показаха положителни практики при образованието за предварителна защита беше и четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев. Той акцентира на нуждата от образование и задоволително информация за вредата от използването на допинг към младежите. Като президент на един от най-големите спортни клубове за стрийт фитнес в страната, той показа за работата си с младежи, измежду които стрийт фитнесът е извънредно известен. Йордан Йовчев изрази признателност към ММС и министър Кралев за вниманието, което се обръща на казуса и за стратегиите против зависимостите, които министерството развива. Спортният клуб на най-известния ни гимнастик извършва план „ Здрав дух в крепко тяло “ за образование за вредата от неразрешените субстанции по програмата на ММС по член 10а от Закона за хазарта, която започва през 2017 година
В семинара беше показан и опитът на Българския антидопингов център в осъществяването на планове и стратегии за предварителна защита на използването на допинг измежду възпитаници в спортни учебни заведения и домове за деца лишени от наставнически грижи. Беше показана и Националната тактика против допинга в спорта 2015 – 2024 и програмата Обучение на обучители, която националния ни антидопингов център развива.
В интернационалния семинар „ Предотвратяване на използването на допинг в професионалния и в спорта за всички посредством образование и следствие “ участваха над 120 представители на интернационалните организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на Европейски Съюз и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации в България. Представени бяха 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на Европейски Съюз.
Семинарът „ Предотвратяване на използването на допинг в професионалния и в спорта за всички посредством образование и следствие “ се съфинансира по стратегия Еразъм + на Европейския съюз.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР