София. Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на оръжие

...
София. Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на оръжие
Коментари Харесай

Неутрализирана е организирана престъпна група за трафик на оръжие и наркотици от България за Великобритания

София. Неутрализирана е проведена незаконна група за трафик на оръжие и опиати от България за Англия. Подробности за сполучливата реализация оповестиха зам.-главният прокурор Иван Гешев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов, шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.
В началото на седмицата е стартирана интернационалната координирана полицейска интервенция сред българските и английските служби. Действията на територията на страната са осъществени от спецполицаи от отдел „ Контратероризъм “ в Групово дело „ Борба с проведената престъпност “, под наблюдението на Специализираната прокуратура.
Главен комисар Ивайло Иванов дефинира като доста добър образец на съдействие интернационалната интервенция, която още един път потвърждава, че българските правооохранителни органи работят бързо, съзнателно и имат сили и качества да се оправят с всяко едно предизвикателство. Детайли за подхванатите оперативни дейности показа шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов. Работата е почнала по оперативна информация за български жител – престъпно проявен за наркоразпространение, който ще се опита да извърши трафик на оръжие за Англия. В рамките на към седмица проверяващите открили и други двама свързани с незаконния трафик, единият от които английски жител, за който има издадена Европейска заповед за арест за наркоразпространение на територията на Англия. На избран стадий от следствието са известени партньорските служби, след което е пристъпено към паралелни дейности на територията на двете страни. У нас са арестувани трима души – двама български и един английски жител. Трима са и арестуваните във Англия. При реализацията са открити 53 револвера, над 2000 боеприпаса, заглушители за част от оръжията, общо към 80 кг хероин, подправени персонални документи на един от членовете на незаконната група, бронежилетка, както и съществени суми пари. На задържаните трима души са наложени ограничения за неотклонение до 72 часа, като Специализираният съд сега преглежда настояването на прокуратурата за непрекъснатото им задържане. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров акцентира, че следва още доста работа по случая, защото досъдебното произвеждане е в ранна фаза. Към момента е ясна е част от схемата, употребена за реализиране на незаконната активност, като съгласно първичните данни за реализиране на трафика са употребявани куриерски услуги.
Висока оценка за работата на ГДБОП и на Специализираната прокуратура даде заместител основният прокурор Иван Гешев. „ Подобен вид досъдебни производства дадоха резултата, който регистрира Европейската комисия, а точно - краткотрайно преустановяване на наблюдението върху индикатора „ проведена престъпност “. Този резултат, който е значим за цялата страна, се дължи главно на профилираните структури от правосъдната власт, както и на сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и в частност на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “, добави той.
Теодора ПАТРОНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР