София. Наш дълг е да спрем позорната реабилитация на агентите

...
София. Наш дълг е да спрем позорната реабилитация на агентите
Коментари Харесай

СДС: Наш дълг е да спрем позорната реабилитация на агентите на ДС

София. Наш дълг е да спрем позорната реабилитация на сътрудниците на Държавна сигурност. Това се показва в декларация на Съюз на демократичните сили . „ Съюз на демократичните сили дефинира като позорно решението на Върховния административен съд да наложи цензура върху осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност от Комисията по досиетата.
ВАС постанови, че „ Комисията няма подготвеност да се произнася с второ и следващи решения по отношение на едно и също лице, при неналичието на нови доказателства, за което към този момент с влезнало в действие нейно решение е открита и оповестена такава “, показаха от Съюз на демократичните сили.

„ Според Върховен административен съд „ с издание на първото решение, с което се афишира принадлежност, обществеността е осведомена и е реализирана задачата на закона “.
Решението попречва разгласяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, чиято принадлежност Комисията към този момент един път е оповестила.
На процедура това значи реабилитация на сътрудниците на репресивните служби на тоталитарния режим, които могат да заемат управителни длъжности, без принадлежността им да бъде още веднъж осветлявана. Така, от дистанцията на времето, тяхната съпричастност към Държавна сигурност ще бъде забравена “, обявиха от Съюз на демократичните сили.

„ Това е прям цинизъм, който е хвърлена ръкавица в лицето на българската народна власт.
Темата за досиетата е една от най-болезнените рани от комунистическия режим, която като общество, още не сме излекували. С решението на Върховен административен съд, тя се отваря и става все по-дълбока!
Недопустимо е, 32 години след рухването на комунизма, още веднъж и още веднъж да се изправяме пред една и съща заплаха – съдбините ни да попаднат в ръцете на репресивния му уред.
Огромният проблем на България е, че в никакъв случай не съумя да раздра мрежата на порочна обязаност сред някогашните тоталитарни служби и българската политика и стопанска система “, се споделя още в декларацията.

„ Настоящото решение на Върховен административен съд е още едно доказателство за това.
В Съюз на демократичните сили, най-старата дясна, антикомунистическа партия в България, сме уверени, че наш дълг е да спрем тази позорна за българската народна власт реабилитация на сътрудниците на Държавна сигурност.
Народните представители на Съюз на демократичните сили, в парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ще подхващат самодейност за законодателна смяна за обезвреждане решението на Върховен административен съд, в която категорично да се уточни, че Комисията е в правото си да огласява принадлежност и с наново или следващи решения, без за това да е належащо да показва нови доказателства “, допълниха от Съюз на демократичните сили.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР