София наистина тази година ще бъде едно европейско средище на

...
София наистина тази година ще бъде едно европейско средище на
Коментари Харесай

София Индипендънт“ свързва българските кинотворци с колегите им от цял свят

София в действителност тази година ще бъде едно европейско средище на самостоятелни създатели от целия свят. Това, което стартира преди 8 години като гледка на американско без значение кино, през днешния ден по благопожелание на самите създатели се трансформира във фестивал на самостоятелното кино, сподели Жана Караиванова уредник на Кинофестивала „ София Индипендънт Филм Фестивал “, който стартира от 26 октомври в София.

Тази година за първи път участниците са поканени да се включат във фестивала на конкурсен принцип – след попълване на апликационна форма. От стотиците подадени кандидатури на филми от целия свят селекционна комисия е направил подборка от ленти, които ще бъдат прожектирани в три категории – за игрално, писмено и късометражно кино. За втора поредна година в границите на фестивала ще се организира и конкурс за български план в развиване за премията на " Ню Бояна филм " студио, която носи името на Дани Лърнър. За нея ще се състезават произведения, които са на стадий сюжет.

За мен е най-вълнуващото, че голяма част от самите кинематографисти ще дойда в София и персонално ще показват своите филми, показа Караиванова.

В интернационалното жури са включени експерти от Ню Йорк, измежду които Лорен Хамъндс от " Трайбека " филм фестивал, Габриеле Каполино от " Индипендънт Филм мейкър проджект " и продуцентката Шрути Ганули, а от българска страна ще журират забележителни създатели като Мартичка Божилова, професор Божидар Манов, Севда Шишманова, Евтим Милошев, Павел Веснаков, Стефан Иванов и Жорета Николова.

В раздела за игрално кино се конкурират 10 кино лентата от целия свят – от Америка, от Русия, от Италия, споделя Караиванова:

Българското заглавие, за моя огромна наслада, е кино лентата на един доста харесван и скъп от мен български създател – Константин Божанов. Неговият филм „ И след това светлина “ ще бъде българският кандидат за премията за най-хубав игрален филм на „ София Индипендънт ".

Караиванова предложения слушателите да посетят интернет-страницатана фестивала: soindependentfilmfest.com, с цел да се срещнат с програмата на форума, и ги покани в четвъртък вечерта от 19 часа в кино „ Люмиер Лидл “ на прожекцията на лентата „ Лъки “

За да забележим последния филм на един незабравим създател на американското без значение кино, а точно обичания Хари Дийн Стантън -  във кино лентата " Лъки " той изиграва последната си роля. Филма е приключен преди по-малко от шест месеца и преди две седмици беше неговата премиера в Америка, а в четвъртък вечер  в кино  " Люмиер " ще бъде неговата премиера за България.  С това откриваме фестивала.

„ Лъки “ споделя за духовното странствуване на един 90-годишен безбожник и странните облици, които живеят в неговия откъснат от света град в пустинята, се споделя в представянето на лентата на страницата на феста. 

Над 90 кино лентата са включени в програмата на осмото издание на  " София Индипендънт Филм Фестивал ", който ще се проведе  от 26-ти октомври до 5-ти ноември.  

За мене този фестивал е една опция да свързвам българските с американските им сътрудници и експерти, а както към този момент се разви и фестивала - и с експерти от Европа и от целия свят. Прагматичната устременост е в това, че ние бихме желали посред им да се основат професионални връзки, които да доведат до основаване на взаимни планове. Миналата година, да вземем за пример, за първи път в историята на българското кино, на американски пазар за копродукции бяха показани три плана в развиване. И това беше спонсорирано от нашия фестивал. Те бяха показани в границите на  „ Индипенъднт филм уик “ - най-големият копродукционен интернационален конгрес в Америка. А в този момент пък, единствено след броени дни, един от главните селекционери на тази самодейност ще бъде в София като член на жури - господин Габриеле Каполино, както и господин Лорен Хамъндс, който е програматор на от " Трайбека " филм фестивал. Те ще гледат нашите нови филми и нашите нови планове и в неофициални срещи ще приказват с нашите български създатели по какъв начин оптимално могат да бъдат потребни за по-нататъшното развиване и триумф на плановете - и изключително в Америка, сподели още Жана Караиванова.

Цялото изявление можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР