София. Надявам се Конгреса на САЩ да блокира предложението на

...
София. Надявам се Конгреса на САЩ да блокира предложението на
Коментари Харесай

Ивайло Калфин, АБВ: България може да се окаже под натиск за разполагане на ядрено оръжие на нейна територия, ако САЩ се оттегли от договора за ограничаване на ракетите със среден обсег

София. Надявам се Конгреса на Съединени американски щати да блокира предлагането на президента Тръмп за отдръпването на страната от контракта за ограничение на ракетите със междинен обхват на деяние. Ако това не се случи, може да се стигне до нова конкуренция във въоръжаването и голямо напрежение в Европа. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия членът на Народно събрание на АБВ Ивайло Калфин. „ Решението на американския президент да се отдръпна от контракта за ограничение на ракетите със междинен обхват на деяние, основава извънредно огромна заплаха за целия наш район, за цяла Европа. То значи конкуренция във въоръжаването. Означава по всички наши европейски територии, в това число и у нас, да има напън да се поставят ракети, нуклеарно оръжие и да се върнем назад в „ Студента война “, когато двете страни в спора се възпираха посредством натрупването на нуклеарен боеприпас. Ако такова решение бъде признато, ще има и директни последствия за България. Върху нас ще има напън да приемем ракети, в това число и нуклеарно оръжие. Нещо, което в никакъв случай не се е случвало в България. Ние не сме имали нуклеарно оръжие, а личните ни ракети ни накараха да ги нарежем преди години. За нас няма никакъв интерес от натрупването на такова напрежение “, уточни той.
В страни от тематиката Калфин разяснява и следващия конфликт сред Русия и Украйна. „ След анексирането на Крим Русия построи мост, с който да има директна връзка с Кримския полуостров и сформира правила, по какъв начин да се минава през Керченския пролив. Тези правила не изискат позволение за прекосяване от Черно в Азовско море и противоположното, само че изискват една поредност от предизвестия, предварителни анонси и други, с цел да се знае кой, по какъв начин и по какъв метод минава. Украинските кораби не направиха това нещо и се получи съответната съветска реакция. И едните, и другите споделят, че са прави. Украйна, тъй като преглежда Крим като нейна територия. Русия също преглежда Крим като нейна територия и споделя, че е права “, съобщи Калфин. По думите му и двете страни в спора имат интерес Керченският пролив да бъде отворен поради огромните пристанища, които има в района, а спорът от последните дни е част от по-голямата тематика, обвързвана с уреждането на Кримския въпрос, което явно не следва в близко бъдеще и поради това се натрупват сходен тип напрежения.
Той бе безапелационен, че това напрежение би трябвало да бъде преодоляно по дипломатически път. „ Международната общественост би трябвало да търси решение, би трябвало да бъде дейна. Това би трябвало да е меко решение и то да бъде обвързвано с ходатайство. Всяко непремерено деяние може да задълбочи спора. От друга страна, в случай че няма никакви дейности, също може да нарасне напрежението. За това отново споделям, интернационалната реакция би трябвало да е доста деликатна в този случай. Мисля, че вярно решение беше това, което предложиха Германия и Франция – да посредничат. Това няма да реши дефинитивно казуса в района, само че може да спомогне за урегулирането по някакъв метод на прекосяването през Керченския пролив. Всичко на този свят може да се контракти, в случай че има положително предпочитание. Въпросът е дали ще имат предпочитание Украйна и Русия сега да уредят не Кримския въпрос, а прекосяването през Керченския пролив. Това би било към този момент някакъв пробив и тук би могло да спомага Европейският съюз “, съобщи той. Според него нови наказания против Русия от страна на Съединени американски щати или други страни няма да имат никакъв позитивен резултат, а в противен случай, ще засилят напрежението. „ Санкциите не са подобаващ инструмент. Те са фактически патология в интернационалните връзки и не са решили нито един проблем до в този момент “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР