София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обсъди

...
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обсъди
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков обсъди развитието на пътната и водната инфраструктура в Северозападна България с областните управители на Видин, Враца, Ловеч и Монтана

София. Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разиска през днешния ден значими за развиването на Северозападна България въпроси с регионални шефове от региона. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . В срещата участваха: Албена Георгиева – регионален шеф на Видин, Малина Николова – регионален шеф на Враца, Георги Терзийски – регионален шеф на Ловеч, и Росен Белчев – регионален шеф на Монтана.
По време на срещата бяха дискутираха най-вече развиването на пътната и водната инфраструктура в региона, както и опцията за използването на Целенасочената капиталова стратегия за поддръжка на слаборазвитите райони в страната.
Областните шефове предадоха на министър Нанков приоритизиран лист на нуждаещите се от рехабилитация пътни трасета в Северозападния регион. В тази връзка районният министър разяснява, че въвеждането на тол системата ще разреши пътният бранш да бъде първият, който ще може да се самоиздържа от доходи, като се планува средствата за модернизиране и поддръжка на инфраструктурата да бъдат доста повече. Това от своя страна ще разреши по-добра поддръжка на пътищата, като те ще могат да бъдат рехабилитирани на всеки седем години, какъвто е стандартът за тяхната поддръжка.
Министър Нанков заяви, че се чака напролет на идната година да стартира рехабилитацията на път Е-79 в 30-километровия сектор сред Ботевград и Мездра, при която пътят ще бъде уголемен с по една лента във всяка посока. Подготвя се и строителството на обходния път на Димово с дължина 27 км, което също е част от трасето на Е-79. Очаква се до края на октомври или средата на ноември да бъде подготвен планът за построяването на Автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и Боаза. Амбицията е строителството на 9-километровата права, която се извършва на инженеринг да стартира още през тази година, сподели районният министър. Той уточни, че се чака до края на годината да бъде подготвен и планът и да стартира процедурата по възлагане на социална поръчка за осъществяване на 50-километровия сектор от трасето на автомагистралата до разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч.
Липсата на целево финансиране е причина за забавения старт на Целенасочената капиталова стратегия за поддръжка на слаборазвитите райони в страната, уточни по време на срещата Николай Нанков. Той подсети, че е належащо преразглеждане на препоръчаните за финансиране от нея планове, като предпочитано ще бъдат осъществени тези от тях, които ще бъдат ориентирани към развиването на човешкия капитал.
По време на срещата бе коментирано положението на ВиК инфраструктурата и равнищата на цената на услугата. Министър Нанков уточни, че е невероятно вложения да бъдат правени без задоволително доходи и удостовери пред регионалните шефове, че министерството работи по основаването на фонд за ВиК планове в общини от неконсолидираните територии в страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР