София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес

...
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес
Коментари Харесай

Министър Нено Димов свика извънреден Координационен съвет по водите във връзка с намалените нива на 3 язовира

София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден свика ексклузивен Координационен съвет по водите по отношение на ограничението на водоползването от язовири, предопределени за питейно-битово водоснабдяване с под 50% разполагаем размер. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите .

Към края на ноември със запълняемост под 50% са язовирите „ Дяково “, „ Асеновец “ и „ Ястребино “. Затова на срещата бяха поканени представители на общините Сливен, Антоново, Бобов дол и Дупница. Присъстваха представители на виновните министерства - Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, МЕ, Министерство на здравеопазването, МЗХГ, Министерство на вътрешните работи, МИ, МТИТС, както и шефовете на Басейновите дирекции – Западнобеломорски, Източнобеломорски и Черноморски регион.

„ Гарантирането на питейно-битовите потребности на популацията за нас е приоритет “, съобщи министър Нено Димов пред участниците в съвета. Според него ограничението на водовземането от язовири не може да реши дълготрайно казуса, по тази причина напъните би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на загубите на вода и възстановяване на публичното водоснабдяване. Министър Димов предизвести, че сега се разисква европейска инструкция, която ще сложи задача пред страните от Европейски Съюз течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23 %. „ Ясно е, че при нас загубите са много по-съществени и в случай че тази инструкция стане факт, ще имаме малко време да осъществим условията “, акцентира Нено Димов.

От Басейновите дирекции показаха, че трите проблематични язовира не са единствените източници за водоснабдяване на обслужваните селища. Тяхна опция могат да са подземните и повърхностни води, според издадените разрешителни. Представителите на локалната власт обясниха какви дейности подхващат на общинско равнище, в това число вероятните различни източници и показаха убеденост, че до воден режим в техните обитаеми места няма да се стигне, тъй като действително се употребява по-малко количество вода от позволеното. Те поддържаха ограниченията на Министерство на околната среда и водите за ограничение на водоподаването за промишлени потребности от трите язовира.

На съвета беше решено при определяне на разполагаем размер под 50% на язовирите, употребявани за питейно водоснабдяване или друго предпочитано водовземане като напояване, Министерство на околната среда и водите да подхваща ограничения за ограничение на потреблението за други цели - индустрия и енергетика и други
Координационният съвет разпореди на Басейновите дирекции да насочат наставления към ВиК операторите да актуализират описите със стопанисваните от тях водоизточници и да приведат разрешителните в сходство с условията на Закона за водите.

В случай на ограничение на водоподаването ВиК операторите би трябвало да подхващат дейности за прекосяване към аварийни повърхностни и подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции. Тези инструкции би трябвало да бъдат дадени от Министерство на регионалното развитие и общините, които взаимно да предложат стратегия за понижаване на течовете и загубите във водопреносните мрежи, тъй че естественият запас да бъде дейно употребен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР