София. Международна конференция на тема Търсене на сближаване на сигурността

...
София. Международна конференция на тема Търсене на сближаване на сигурността
Коментари Харесай

Международна конференция за сигурността и сближаването на ЕС и Западните Балкани се проведе в София

София. Международна конференция на тематика „ Търсене на доближаване на сигурността за напредък и разцвет - дирек за стабилността на Европа ", проведена от английското списание „ Икономист ", се организира в София. В събитието участваха европейският комисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП Елжбиета Биенковска, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителят на Председателството на Европейска комисия в България Огнян Златев, заместник-министри на защитата, представители на европейската отбранителна промишленост, анализатори и политици.
Форумът бе открит от Огнян Златев , който уточни, че за първи път след рецесията през 2008 година европейската стопанска система пораства устойчиво и за нескончаем интервал от време. „ Само преди няколко дни – на 8 ноември, Европейската комисия показа своята актуализирана икономическа прогноза с данни до 2020 година, която е озаглавена: „ Устойчив напредък на фона на огромна неустановеност “. Според мен това заглавие доста добре илюстрира обстановката, в която се намира Европа в края на 2018 година Глобалните стопански и геополитически опасности не престават да се усилват. В тази връзка Европейска комисия ясно осъзнава своята отговорност и роля в обезпечаването на стабилно развиване и благополучие на европейските жители “, сподели още Златев. Той уточни, че научните проучвания и нововъведенията са едни от най-важните източници на стопански напредък. „ Затова Европейска комисия предложи програмата „ InvestEU “, която през новата многогодишна финансова рамка до 2020 година цели да активизира вложения в размер от 650 милиарда евро “, сподели Златев и уточни, че тези вложения ще бъдат в четири посоки – устойчива инфраструктура; научни проучвания, нововъведения и цифровизация; дребни и междинни предприятия; обществени вложения и умения.
Вицепремиерът Екатерина Захариева изясни, че главните трендове в Западните Балкани са понижаване на популацията, висока безработица, слаби институции, етноцентризъм, остаряло обучение и висока младежка безработица. „ Основата на всички насъбрани проблеми в страните от Западните Балкани е образованието. Образованието освен за поуките от историята, които да ни оказват помощ в действителност да се примирим в сърцата си на Балканите, само че и образованието като фактор за превъзмогване на безработицата, за стопански растеж и за задържане на младото население “, сподели още тя. Вицепремиерът уточни, че доста значима причина за решаването на проблемите на Балканите е и свързаността – освен чисто физическа, само че и сред бизнеса и хората. „ Трябва да работим и за това, да подобрим съдействието си в региона на защитата, радикалния ислям, проведената престъпност “, разяснява още Захариева. „ Защото в случай че бизнесът и хората са свързани, ние, политиците, нямаме различен избор – би трябвало да бъдем дружно и ще бъдем длъжни да преодолеем всички другия, насъбрани от предишното “, съобщи тя.
Еврокомисар Елжбета Биенковска разяснява, че общият разход на Европейски Съюз за защита е под 1% от Брутният вътрешен продукт. „ През последните няколко години се вижда, че има доста огромна смяна във всички държави-членки в региона на защитата. Това, което вършим, никога не опонира на това, което държавите-членки вършат дружно с НАТО. Напротив, когато страните от Европейски Съюз работим дружно с региона на защитата, ние допълваме това, което се прави в границите на НАТО и даже го вършим по-силна организация “, уточни Биенковска. Еврокомисарят изясни, че до момента съдействието в региона на защитата не е било стабилно. „ Трябва да се укрепи европейската индустрия в региона на защитата и да се понижи пилеенето на средства. В някои страни разноските за защита са понижени доста, а в други – доста увеличени. Просто финансирането в тази област би трябвало да бъде променено “, сподели тя.
По време на визитата си в София Елжбета Биенковска организира работни срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера Екатерина Захариева и със заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов, на които бяха разисквани европейско финансиране в отбранителната промишленост и транспортната и цифровата съгласуваност в Европа и Западните Балкани.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР