София. Контролното преброяване е само информативно и не може да

...
София. Контролното преброяване е само информативно и не може да
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Контролното преброяване е само информативно и не може да се отрази на изборния резултат

София. Контролното броене е единствено информативно и не може да се отрази на изборния резултат. Това сподели представителят на Централната изборна комисия Росица Матева в изявление за предаването „ Тази събота “ по БТВ . „ Аз като представител на ЦИК не би трябвало да показвам лично мнеие, само че моето мнение е, че контролно броене на разписките би трябвало да се извърши от ЖИК, а не от секционните изборни комисии след края на изборния ден. След решението на Върховен административен съд, се надявам да не се употребява резултатът от това броене, с цел да бъде нападнат резултатът от машините, тъй като неточности в протоколите на секционните изборни комисии. Върховен административен съд е безапелационен, че контролното броене е единствено информативно и не може да се отрази на изборния резултат. Резултатът от гласуването с машини се открива посредством разпечатване на протокола от машината и добиване на данните от записващото устройство – флаш паметта “, уточни Матева.

„ При всички положения ще има леко закъснение, тъй като секционните изборни комисии ще би трябвало да извършат това броене. Те няма да броят преференции, тъй че това закъснение няма да е доста “, съобщи тя.

„ Общо машините, които ще се употребяват за тези избори, са 11 936 броя. Това са тези в страната и отвън нея. От тях са изпратени към този момент 426 машини, с които ще се гласоподава в 208 секции. Във всяка секция в чужбина, където ще се гласоподава, ще има по две машини. В страната ще се гласоподава в 9 399 секции с машина, а в 2 121 от тях ще се гласоподава с втора машина. Общата сума е 11 036. Всички тези машини са благосъстоятелност на страната. Те са сертифицирани и са се намирали в склада, който се охранява от Жандармерията,. Държавна благосъстоятелност са общо 12 837, тъй че имаме и запас. От тях ще заделим машини, в случай че има нов избор за президент и вицепрезидент, които ще заминат отвън страната, с цел да бъде по-бърз процесът. Преди към месец взехме решение да не се изпращат флаш памети, с които да се преинсталират машините в чужбина, а да се конфигурират в склада в страната и ще бъдат изпратени отсам “, сподели още Матева.

„ Машините не могат и няма по какъв начин да бъдат смесени с тези 228 машини на „ Сиела Норма “, които са доставени за аварийни елементи. Тези доставени 228 са в запечатан резервоар и този резервоар няма да бъде разпечатван до 22 ноември. Останалите 150,които са пристигнали с въздушен превоз, към този момент са в склад на бул. „ Цветан Лазаров “, където има още 36 машини, докарани на 4 ноември, както и някакъв брой машини, останали от предходните избори. Този склад е запечатан и е под похрана на Министерство на вътрешните работи. Оттам не могат да влизат и излизат машини без позволение на ЦИК. Само сертифицирани машини ще бъдат употребявани на тези избори “, добави тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР